שני 23 דצמבר 2024

דעות - מאמרים

המסמך הזה מציע  שיטה  חלופית לחיטוי בריכות ספא פרטיות בברום וכלור ..(הלוגנים).
רמת הסיכון להדבקות במחלות בבריכות ספא ציבוריות בכלל, ובמיוחד בהעדר חיטוי מתאים - הרבה יותר גבוהה ולכן יש צורך בחיטוי יותר אגרסיבי מבריכות ספא פרטיות.

למשל במצב בו אדם חולה במחלה נגיפית מדבקת כמו צהבת לדוגמה.. נכנס לג’קוזי ציבורי ויושב ליד אדם בריא…רצוי שחיידקים פתוגנים (גורמי מחלה) ימותו מייד עם היווצר מגע בינם לבין המים ……
אפילו במים המכילים כמויות ברום או כלור גדולות, כמו אלה המוכתבות ע”י משרד הבריאות, ואף כמויות גדולות יותר, קיים עדיין סיכוי להידבקות, מאחר ו החיידקים אינם מתים ברגע המגע עם המים.
נדרשת כמות גדולה מאוד של הלוגנים כדי לחסל פתוגן ברגע מגעו במים. כמות כזאת לבטח תגרום לרוחצים תחושה מאוד לא נעימה במגע עם המים. זאת הסיבה שתמיד יש סיכון בטבילה בספא ביחד עם זרים.

המטרה של כותב המאמר הינה ולפתח ולשכלל שיטה, המאפשרת חיטוי ותחזוקה של המים בבריכות הספא והג’קוזי הפרטיים, ובמיוחד בג’קוזי מעץ וזאת ללא שימוש בהלוגנים לחיטוי.

הגדרה של ג’קוזי או ספא פרטי:
בריכות בבעלות פרטית שהטבילה בהם נעשית ע”י מספר מבוקר של אנשים, כגון משפחה וחברים קרובים, ושלא למטרות רווח. במקרים כאלה הסכנה לטבול במחיצת אדם הנגוע במחלה מדבקת אינה גבוהה. גם הכנסת זיהומים ושומנים למים הינה יחסית נמוכה.

הלוגנים:

השימוש בברום וכלור לחיטוי וחמצון מאגרי מים מקובל כבר הרבה מאוד שנים.
הבעיות הנלוות לשימוש בכימיקלים אגרסיביים כמו הלוגנים הן רבות ומפורטות להלן:
1. הלוגנים הינם מאוד תוקפניים לרקמה אורגנית, ופוגעים בגוף ובעור.
2. הלוגנים וחלק מתרכובותיהם האורגניות חשודים כחומרים מחוללי סרטן (קרציוגנים). אך בשל חוסר תחליף ראוי לכאורה, ממשיכים ההלוגנים לשמש כחומר החיטוי והמחמצן העיקרי בבריכות ג’קוזי וספא
3. ההלוגנים גורמים לתנודות ברמת החומציות ((ph של המים, לכן צריך להוסיף למים באופן תדיר בסיס או חומצה על מנת לאזן את המים לחומציות ניטרלית.
4. קשה מאוד לשמור על ריכוז אחיד וקבוע של ההלוגנים במים, והרבה מאוד פעמים ישנן חריגות בכמויות (עודף או חוסר).
5. להלוגנים יש ריח חריף ודוחה.
6. תוצרי הלוואי של המפגש בין הכלור לבין החיידק או חומר אורגני אחר הם חומרים הנקראים כלור- אמינים או כלור קשור, חומרים שקשה לסלק מהמים ובהיעדר ריכוז מספיק גבוה של ההלוגן הם יוצרים עכירות ריחות לא נעימים.

לאחר חיפוש ממושך של אלטרנטיבות נבחרו שתי שיטות המשלימות אחת את השנייה. שתיהן נותנות מענה לשני הצרכים העיקרים שהם החיטוי והחמצון של גוף המים ושל החלקים הבאים במגע עם המים, כגון גוף הברכה או הספא, בין אם הוא עשוי עץ, פלסטיק או בטון, וכן חלקי הצנרת למיניהם - אבל בדרך שונה.

השילוב של שתי השיטות (שיחסית אינן מוכרות בארץ) מבוסס על שתי המערכות המפורטות להלן:

א. מחולל אוזון- מערכת המחדירה גז אוזון למים ומשמשת בתור מחטא ומחמצן, אך בגלל זמן החיים הקצר של החמצן הבודד (O), משפיע האוזון בעיקר על המים ועל חומרים המרחפים במים, ופחות על גוף הג’קוזי ועל וחומרים אורגנים וחיידקים הדבוקים לצנרת.
ב. מערכת חיטוי כסף+נחושת - מערכת המחדירה יונים של כסף, נחושת ואבץ למים. יונים אלה משמשים כמחטא נוסף לאוזון, פעולתם שונה וייחודם בכך שיש להם זמן חיים ארוך וכמותם במים יורדת רק במגע עם חיידקים. הם נספגים בתוך החומר האורגני ובחיידקים. הנחושת מחלישה את דופן התא של החיידק ויוני הכסף פועלים כאנטיביוטיקה טבעית והורגים אותו.
ניתן לקרוא מידע נוסף על המערכות הנ”ל בלינקים המצורפים.

כותב המאמר הינו יצרן של ברכות ג’קוזי מעץ ומשתמש בשיטת החיטוי הזאת באופן קבוע. התוצאות מדהימות: המים צלולים וזכים וריחם נפלא עד כדי כך שריחו של עץ הארז ממנו בנויה חבית העץ, נודף מן המים ותדירות ההחלפה של המים יורדת עד כדי אחת לחצי שנה .

המאמר הנ”ל מבוסס על ניסיון אישי, ואינו מתיימר להיות מסמך מדעי אף על פי שהוא מבוסס על מחקרים מדעיים.
המסמך גם אינו מתיימר להציג חלופה לחיטוי בריכת ג’קוזי או ספא ציבורי אלא לאפשר לאנשים פרטיים להבין כי יש חלופות להלוגנים .
בכל מקרה יש לעבוד לפי כללי משרד הבריאות.

www.hot-tub.co.il