חמישי 21 נובמבר 2024

דעות - מאמרים

יועץ קרקע וביסוס, מה זה בעצם ולמה אם אתם עומדים בפני פרויקט בנייה או שיפוץ גדול חשוב שתכירו את המקצוע, תפקידו וחשיבותו עבורכם.

"וַיִּבֶן אֶת־קִירוֹת הַבַּיִת מִבַּיְתָה בְּצַלְעוֹת אֲרָזִים מִקַּרְקַע הַבַּיִת עַד קִירוֹת הַסִּפֻּן צִפָּה עֵץ מִבָּיִת; וַיְצַף אֶת־קַרְקַע הַבַּיִת בְּצַלְעוֹת בְּרוֹשִׁים" (מלכים א, ו, טו).

בקצרה, יועץ קרקע וביסוס תפקידו לבחון את הקרקע בה עומד להתבצע הפרויקט ולגבש חוות דעת מקצועית לגבי הצורך בביסוס המבנה וכדי שזה יתמודד בהצלחה עם תנאי הסביבה. כאמור, פרויקט בנייה יכול להיות של בנייה מלאה או שיפוץ מקיף ובכל מקרה בו העמוסים הצפויים הם כאלו שייתכן ויציבות הקרקע לא תאפשר למבנה להשאר יציב לאורך זמן.

בדיקת הקרקע

חשיבות הקרקע בכל פרויקט בנייה או שיפוץ גדול מובנת מאליה - עליה ניצב המבנה ובה הוא נתמך - כל תזוזה, בקע, סחף או שינוי בצורתה ישפיעו באופן ישיר ומשמעותי על חוזק ושלמות המבנה.

הבחינה של יועץ הקרקע נעשית בתיאום עם מהנדס ובהתאם לתכנון ההנדסי המיועד וזאת בכדי שיתאפשר להתאים אותו למציאות בשטח. כמובן שהיועץ משתמש בכלים וההכשרה המקצועית שקיבל - אם בלימודים אקדמיים או בלימוד התעודה. שימוש במפות גיאולוגיות, קידוחי מדגם בהם נלקחות דגימות קרקע לבדיקה מעבדתית וכו'.

שכירת שרותי יועץ קרקע וביסוס אינה מחוייבת על פי החוק, אך הסיכון בוויתור על שירותיו המקצועיים יכול להיות הרה אסון - תנועות קרקע ואי יציבות שלה הנן תופעות נפוצות למדי וכן סוגי קרקע שונים מגיבים באופן שונה למשקלים ועומסים. חשוב גם לזכור, לעיתים מאפייני הקרקע הנם כאלו שהתזוזה והנדידה מתרחשים באופן אישי ולא באופן מיידי. כפועל יוצא, הנזק הנגרם יבוא לידי ביטוי רק לאחר חודשים או שנים ויעמיד את את בעל הנכס בפני עובדה מוגמרת וללא ליווי של הקבלן שכבר סיים את מחוייבותו.

ישנן דרכים לברר מראש, מה הוא אופי הקרקע באזור וזאת על-ידי בחינת תוכניות הנדסיות של חלקות סמוכות, עיון במפות העירייה או מנהל-מקרקעי-ישראל הגיאולוגיות. אולם וחשוב לזכור ולהזהיר, כי סוג הקרקע ומאפייניה הפרטניים יכול להשתנות בין חלקת קרקע לחלקה השכנה - אם כי בהסתברות מאפייני הקרקע נשארים אחידים במרחב הקרוב. בכל מקרה, רק בחינה של איש מקצוע מוסמך תבטיח לכם כי מהנדס המבנה שלכם יתאים את התוכניות שלו למציאות הקרקע בשטח וזאת על ידי התאמת היסודות לחוות הדעת.

מהנדס, אדריכל או יועץ קרקע

לעיתים וכדי לחסוך בעלויות, נוטים להעביר את האחריות על בדיקות יציבות הקרקע למהנדס הפרויקט זוהי גישה מוטעית והיות וגם אם עלות הבדיקה עצמה ובבנייה פרטית יכולה להסתכם בכמה אלפי שקלים בודדים, הרי שהיא נמוכה מאוד יחסית לעלות בנייה פוטנציאלית של מאות אלפים ואולי מליונים של שקלים. בפרט, שהנזק ביציאה לפרויקט בנייה בעלות גבוהות כל-כך יכול להיות עשרות מונים גבוה יותר מההוצאה על יועץ.

השאלה, האם אכן להעביר את האחריות למהנדס או האדריכל, או להתעקש על יועץ קרקע עצמאי מטעמכם?

התשובה חד וברורה - יועץ קרקע עצמאי מטעמכם: כמו בכל תחום, תרצו לוודא כי חוות הדעת נטולת אינטרס ואין בה השפעה של "חבר מביא חבר" או "הצעה שטחית כדי לחסוך במחיר" או כל סיבה אחרת של ניגוד העיניינים שיכול לצוץ כאשר אחד מספקי השרותים (מהנדס, אדריכל, יזם וכו') מביא ספק נוסף בקבלנות משנה ועמה גם אינטרסים שונים של הפחתת עלות, חסכון בזמן, העדר הפרעה בתכנון המקורי וכו'.

לכן ובהתחשב בעלות של יועץ קרקע ממוצע שאמורה להסתכם באלפי שקלים בודדים - אל תהססו והביאו אחד משלכם.

איך לבחור את היועץ?

אז אם השתכנעתם כי אתם חייבים שיהיה לכם יועץ קרקע משלכם ובכדי לוודא כי אכן התכנון האדריכלי וההנדסי, מרשימים ככל שיהיו, תואמים את מציאות אופי הקרקע בשטח - איך בוחרים יועץ קרקע וביסוס שאכן יספק לכם את התמורה לכספכם?

באתר יועץ הקרקע מוטי יוגר (גם את התמונה למעלה, לקחנו מהאתר שלו www.engyuger.com), מצאנו רשימה קצרה ותמציתית שתסייע לכם:

  1. יועץ קרקע מוסמך - בדקו את התעודות שלו.
  2. מה הרקע האקדמי והכרותו עם החוקים, התקנות ותקנים הישראלים והבינ"ל.
  3. איזה וותק וניסיון מקצועי מוכח יש לו? אל תהססו לבקש הפניות.
  4. בדקו ניסיון ספציפי לסוג התשתית והפרויקט שאתם מתכננים.
  5. האם יש לו ליווי משפטי וטכני המאפשר לו לספק לכם את חוות הדעת, הדו"חות והליווי הנדרשים?
  6. מה כוללת תכולת הליווי - סקר קרקע וסביבה, המלצות אופי ועומק ביסוס יסודות מפורט, ליווי ואישור תוכנית הקונסטרוקציה, ליווי בפועל והצגת דו"חות ביניים ואישור סופי.

כמובן שהתוצר הסופי, חייב לכלול דו"ח מקצועי ומפורט הכולל מדדים כמותיים, התייחסות לסוגי ומאפייני הקרקע, בדיקות מעבדה והמלצות נקודתיות ובהתאם לתוכנית ההנדסית המקורית וכן התיקונים שבוצעה בה בעקבותיהם.

תקן ישראלי לקרקע

בישראל אין תקן מחייב לנושא קרקע ולמעשה אינכם מחוייבים בחתימה של יועץ בתחום על תוכניות אדריכליות או הנדסיות.

עם זאת, קיימת תקינה עשירה וכן שירותי מעבדות קרקע - ניתן לעיין בתקן הישראלי 412 לעניין "עומסים במבנים" (ראו פה https://portal.sii.org.il/heb/standardization/teken/?tid=1c6f26ec-0a02-4e95-a86f-8e05ff362fdb) או בתקן 413 לעניין רעידות אדמה פה https://portal.sii.org.il/heb/standardization/teken/?tid=7dc4df43-7c94-4326-8727-b2e656104b64).

עם זאת למשל מכון התקנים הישראלי מציג מספר חלופות לבדיקות מעבדה לקרקע www.sii.org.il/213-he/SII.aspx.