פסוריאזיס היא מחלת עור, הנחשבת למחלה כרונית. היא מתבטאת בסוגים שונים על פי אזורי הפגיעה. הפסוריאזיס נראית כנגעים אדומים באיברי הגוף השונים וקשקשת כבדה עליהם. הקשקשים מהווים בעיה אסתטית כמו גם פגיעה באיכות החיים. בדרך כלל מתלווים לקשקשים אלה גרד עצום, ובמקרים נדירות אף כאבים. גירוד הקשקשת עלול להוביל לזיהומים משניים בדרגות חומרה משתנות.
אופי המחלה הוא אינדיבידואלי ואישי. יהיו אנשים אשר יסבלו מהתופעות והתסמינים בתקופות מסוימות ויהיו כאלה שיסבלו מהן באופן רצוף. גיל התפרצות המחלה יהיה לרוב בין גילאי 10 ל-30. המחלה אינה מדבקת ולא יכולה לעבור במגע מאדם לאדם, גם אם היא נראית כך פעמים רבות.
לפסוריאזיס בדרך כלל, יהיה מרכיב גנטי מאד דומיננטי. הגורם העיקרי של המחלה הוא שגשוג של תאי עור וצמיחתם המהירה יותר מאשר קצב מותם. עם זאת ישנם גורמים נוספים אשר יכולים להחמיר את התופעה, כמו למשל תזונה לקויה, סטרס וחרדה נפשיים, זיהומים במערכת העיכול, אלכוהול או בעיות תפקודיות של הכבד. הגורמים אינם ידועים עד הסוף, אולם הסברה היא שהמרכיב הנפשי בה הוא העיקרי והדומיננטי.
מחקרים אשר נעשו בתחום, העלו כי הפסוריאזיס נגרמת על רקע בעיה חיסונית של תאי T. כתוצאה משרשרת פעולות חיסוניות, נוצרים יותר תאי דם לבנים ותאי אפידרמיס בריאים. קצב הצמיחה המהיר לא יכול להדביק את קצב איבוד התאים, דבר אשר יתבטא בקשקשת. כמו כן נראה קשר בין פסוריאזיס לתסמונת מטבולית, הקושרת סוכרת ויתר לחץ דם.
קיימים שני סוגי פסוריאזיס והרבה תסמינים ותתי קבוצות. הסוגים העיקרים יתחלקו בין Psoriasis vulgaris ו-.Psoriasis pustulosaהאחד קשור לתסמיני קשקשת והשני קשור לרבדים מוגלתיים, בהתאמה. הקשקשת שהוא הסוג השכיח של המחלה, יכולה להופיע במקומות אופייניים בגוף. הרבדים המוגלתיים הם יותר נדירים, ומהווים סוג של מחלה שהינה קשה ומורכבת לטיפול.
כמו כן, הפסוריאזיס יכולה להתחלק על פי צורת הנגעים. לפעמים הנגעים יופיעו כפלאקים, שזו הצורה השכיחה יותר או טיפות, אשר בדרך כלל יופיעו לאחר זיהום מסוים. כמו כן, פסוריאזיס הפוכה תופיע בבית השחי בעוד שפסוריאזיס ארטריטיס תופיע עם דלקות פרקים.
הפסוריאזיס, באופן כללי, מאופיינת ברבדים אדומים שעליהם יש קשקשת עבה. במקרים חמורים קשקשת זו תתמלא בזיהום ובהפרשות מוגלתיות. כמו כן, העור בכל חלקי הגוף יראה מבוקע ומצולק, ולפעמים אף מדמם. במקרים בהם מעורבת גם דלקת מפרקים, המפרקים יהיו נפוחים ונוקשים.
נגעים אלה מופיעים במקומות אופייניים לפסוריאזיס כמו למשל ברכים, מרפקים, קרקפת, בגדלים משתנים. נגעים אלה יכולים להופיע כאזור ממוקד או נרחב. לפעמים, החולים יסבלו גם מדלקות פרקים כואבות אשר עלולות להתפתח למגבלות במפרקים עצמם.
טיפול אפשרי
הטיפול בפסוריאזיס הוא מורכב מכיוון שאופי המחלה הוא מאד אישי. כל חולה מביע גורם אחר הקשור למחלה, צורת אפיון שונה ותגובה אחרת לטיפול. הטיפול הבסיסי יהיה קרמים ומשחות שונות. הקרמים יכילו ויטמין D , זפת וסטרואידים שונים בכמויות קטנות. במקרים חריפים יותר, ייעשה שימוש בתרופות הניטלות דרך הפה. התרופות בדרך כלל הן חזקות, מכילות ויטמין A וכוללות תופעות לוואי רבות. לפעמים ייעשה ניסיון שימוש בתרופות נוגדות מערכת חיסון.
בישראל, הטיפול המומלץ ביותר הוא רחיצה ביום המלח. חולים רבים, אשר מטפלים בעצמם בעזרת הקרינה והמלח הקיימים בים המלח, מעידים על הצלחה והפוגות רבות. כמו כן, קיימים מגוון טיפולים משלימים אשר יכולים לעזור לרפואה הקונבנציונלית. החל מטיפול בתזונה בריאה ותוספות של ויטמינים וכלה בדיקור סיני וקריאה בעיניים. מטרת הטיפולים הוא שינוי אורח החיים על מנת לנסות לפתור את גורמי המחלה השורשיים.
המאמר בחסות אתר www.pso.org.il פסוריאזיס בישראל