חמישי 21 נובמבר 2024

דעות - מאמרים

הטלפונים הסלולריים הפכו לחלק כל-כך מרכזי מחיינו עד שקשה לדמיין חיים בלעדיהם:

אנו משתמשים בהם על מנת להתעדכן בחדשות, להגיע ממקום למקום, למצוא מתכון לעוגה/המלצה על רופא/לתכנן טיול משפחתי וכדומה. מרבית חייהם של בני הנוער מתקיימים באפליקציות ולכן לא פעם אני פוגשת הורים מודאגים, שמדמיינים את התסריטים הגרועים ביותר במידה וילדיהם המתוקים לא ענו להם בין רגע. נשאלת השאלה האם הטלפונים הסלולריים מסייעים לתקשורת המשפחתית או דווקא הורסים אותה?

בני הנוער וההורים משוחחים בינהם בטלפון הסלולרי בעיקר על מנת לתאם פגישות וסידורים, במידה והנערים נמצאים בשיעור משעמם, באוטובוס וכדומה הם יעדיפו לשוחח עם חבריהם ולא עם הוריהם. יחד עם זאת ישנם נערים שיעדיפו להזהיר את הוריהם מהשיחה הצפויה עם המחנכת, בעקבות הפרעות בבית הספר למשל, דווקא בהודעת טקסט ולא פנים מול פנים. משיחות עם נערים כאלה הם העלו את הקושי לראות את מבטי האכזבה של הוריהם ואת הודעת הטקסט כ"מרככת את המכה" לפני הפגישה עם ההורים או כדרך פיוס. כמו כן עבור בני הנוער הטלפון הסלולרי מאפשר עצמאות ופרטיות-חלקם יכולים לצאת לבילויים מחוץ לעיר או לא להתחייב לשעת חזרה מסויימת ולעדכן את הוריהם במתרחש אונליין, בנוסף הפלאפון מאפשר לחבריהם להתקשר אליהם ישירות ולא לעבור את השיחה המקדימה עם הוריהם בטלפון הביתי.

עבור ההורים הטלפון הסלולרי מהווה מקור של ביטחון ויכולת להשיג את ילדיהם בכל מקום (במידה והם לא מסוכסכים ולא מסננים שיחות או שנגמרה להם הסוללה). בנוסף משיחותי עם הורים נראה שפעמים רבות הנערים שולחים להם הודעת טקסט וההורים מצלצלים אליהם כי מאמינים יותר בתקשורת ישירה/ כי רוצים לוודא שהבינו נכון את המסר. הורים ציינו שהודעות טקסט יכולות להישלח גם על-ידי אדם אחר ולכן במקרים שהנערים כותבים שישארו במסיבה עוד כמה שעות או יגיעו מאוחר יותר,הם יבחרו לוודא ישירות עם הנער/ה שהכל בסדר והם שולחי ההודעה. משפחות לא מעטות מציינות את ההפרעות הבלתי פוסקות של הטלפונים והודעות הטקסט בארוחות משפחתיות והפגיעה בזמן האיכות המשפחתי, אך מקבלות זאת בהבנה בשל ההגנה שלדבריהם מספק הטלפון הסלולרי במקרה חירום, בגלל צרכי עבודה וסיבות פרקטיות נוספות.

למרות היתרונות הבולטים לשני הצדדים בשימוש בטלפונים הסלולריים, הורים מציינים את הלחץ החברתי שמתחיל כבר בגיל היסודי לרכישת מכשיר מתקדם ואת השאלות האתיות שהנושא מעלה-האם ילדים בגיל 10 צריכים את הסמארטפון המתקדם ביותר, שמאפשר גם גלישה באינטרנט ללא פיקוח הורי ויוצר תחרות בין הילדים בכיתה על בסיס כלכלי ומעמדי.

ענת לוין-יעקבי, טיפול זוגי, משפחתי ופרטני www.anatlevin.com