שישי 27 דצמבר 2024

דעות - מאמרים

עידן חדש בשליטה במידע הכללי, בהיסטוריה ובעיצוב פני העבר, ההווה והעתיד כמו בחזון האח הגדול של אורוול בספרו 1984 - לפני מספר ימים, גוגל יצאה בהכרזה על שירות חדש: אינצקלופדית רשת תואמת וויקיפדיה Knol (ראו "גוגל מציגה: שליטה בלעדית בכל המידע", הארץ 07.2008).

השאלה הנשאלת, האם תנתן לה עדיפות בתוצאות החיפוש ואם כן - האם כתוצאה משליטתה המוחלטת של גוגל בתחום אספקת המידע ברשת, האם התכנים השונים באינצקלופדייה הפרטית (Knol) הזו יהפכו להיות מקור המידע הכמעט יחיד עבור גולשי הרשת?

כבר כיום, הצליחה גוגל למצב עצמה כמונופול אכזרי ואגרסיבי ביותר ברשת. גם אם לא חשתם בכך, הרי כול פעם שאתם מתחברים לחשבון הדוא"ל Gmail, מפרסמים מודעת טקסט ADWords, מטמיעים מודעת ADSense באתר שלכם, בודקים את התנועה ברשת האתרים שלכם באמצעות Analytics, צופים בתמונה מיישום Google Maps וכו' אתם מספקים לגוגל עוד פרט מידע חשוב על עצמכם. חיבור כול פריטי המידע הללו הופכים את גוגל לחבר הקרוב ביותר שלכם - הידעתם?! רק לאחרונה באה שליטתה זו של גוגל והשימוש שלה במידע על ההתנהגות הגולשים לביטוי בכלי חדש בשם גוגל Trends לאתרים. לכאורה כלי תמים ושולי אבל בפועל הפך את גוגל למכתיבה המובילה של דירוג אתרים ברשת ובכך לזו שקובעת את גורלם של מייזמים טכנולוגים, חברתיים וכול אתר אחר המנסה לפרוץ לרשת.

כעת, עם השקת השירות החדש ובהתאם לכך שמנוע החיפוש של גוגל שולט ביותר מ-80 אחוז (שמונים אחוז) משוק החיפוש בישראל ובעולם כולו, יהיה זה רק טבעי שבכל פעם שתחפשו מקור מידע תעזרו באינצקלופדיה של גוגל - Knol. גם אם לא תופיע ראשונה בתוצאות החיפוש, הרי בוודאי שגוגל ידאגו להבליט אותה באופן אחר. לאישוש קביעה זו, עיינו בבדיקות עומק שבוצעו על ידי הבלוגרים אהרון וולודני סאליבן והמראות כי גוגל מעניק יתרון לתכנים פנימיים ובפרט הנובעים מהכלי החדש, אינציקלופדיית Knol.

בודאי תשאלו - אז מה בעצם ההבדל משירות וויקיפדיה שכולנו כבר מכירים?

הבדל מהותי, כי וויקיפדיה הנו כלי פתוח, הנשלט בידי מגוון אנשים בעלי דעות ועמדות שונות ופועל מתוך הנחה כי המסה הקריטית של השונות האמורה תביא ליצירת ערכים מאוזנים. האינציקלופדיה החדשה של גוגל תהיה פרטית ובעלת בסיס כלכלי (גוגל הצהירו כי ישלבו בה את כלי הפרסום שלה) וגם אם את הערכים אמורים לכתוב הגולשים הרי שהשפעת סביבת הפעילות, הרווח הכספי הצפוי והכפיפות לכללי גוגל (ראו כללי תוכן ומבנה של מנוע חיפוש גוגל ועולם קידום האתרים הקובעים את סדר תוצאות החיפוש) לא תאפשר את הפתיחות והאיזונים העדינים הקיימים באינציקלופדית וויקיפדיה.

למעשה ובפועל, גוגל מבצעת השתלטות איטית (אך יסודית) על שרשרת החיים ברשת - היא כבר הצהירה על כניסתה לתחום הסלולר (כלומר, החוליה הראשונה בשרשרת והיא "אמצעי הנגישות לרשת"), היא כבר פעילה ושליטה בלעדית בתחום איתור המידע (מנוע החיפוש גוגל) וכעת היא גם פונה לאספקת התכנים (אינציקלופדית גוגל החדשה - Knol).

השתלטות זו של גוגל, לא צריכה להיתפס כפעוטה אלא כמהווה סכנה מהותית לקיום דמוקרטיה וחיים דמוקרטים באשר הם. השליטה על המידע, על הנגישות למידע ועל הדרך בה הוא מאוגד ומוצג כבר הוגדרה על ידי רבים כבעייתית ביותר. הציטוט "ידע הוא כוח" (Knowledge is power) הפך כבר למטבע לשון בעקבות הוגים כפרנסיס בייקון ורבים אחרים.

חזון האח הגדול של 1984 הולך ומתגשם לנגד עינינו והחיים הדמוקרטים עומדים בפני סכנה - ראו הוזהרתם!