סיור ברוחב ביאליק בתל אביב, הנו פעילות זולה, נגישה ומומלצת לתקופה החופש עם הילדים ובכלל.
רחוב ביאליק עצמו, ממוקם בלב העיר הישנה של תל אביב ובו מספר אתרים היסטוריים חשובים, בניינים מעניינים אדריכלית ומאפשר טעימה מאווירת תל אביב של פעם ותוך צעידה ברחוב מטופח, מוצל ושקט. הרחוב עצמו, מתחבר לרחוב אלנבי ההומה ובמרחק צעידה קצרה משוק הכרמל שהוא חגיגה של ריחות, טעמים, צלילים ומראות ומאפשר בילוי של יום שלם עם הילדים ותוך הקניית ערכים היסטוריים וחוויתים שונים מאלו שתקבלו בביקור באחד מפארקי המשחקים הבנאליים ופסטיבלי החגים השונים או הקייטנות החלולות של שוקו ולחמניה.
הסיור מומלץ מאוד למי שמחפשים פעילות ילדים לחופש שאינן שגרתיות ובהמשך לסדרת ההמלצות שפרסמתי בעבר והתקיים עם שני בני 8-9 סקרנים שנהנו מכול רגע והראו רצון גדול ללמוד ולחקור את הסודות הרבים שנגלו בפניהם. עם זאת, הסיור ברחוב אפשרי בטווח גילאים רחב והתצוגות במוזיאונים השונים הבניינים ברחוב עצמו, הנוף והאווירה מתאימים אפילו לגלאי ארבע ומעלה ועד למבוגרים שבינינו ... כך, מאפשר הרחוב בלי משפחתי עשיר בטעמים, התנסויות וחוויות ומומלץ ביותר.
מעניין לציין, כי תודות לניהול האתרים ברחוב על ידי עיריית תל-אביב מחירי הכניסה בהם נוחים (אם כי ימי ושעות הכניסה בעייתים משהו) ובכל אחד תמצאו שירותיים נקיים, פינות מנוחה ואך עמדות מים קרירים לימים חמים.
בטח תשאלו - מה עם העבודה? אז עם קצת רצון טוב והכנה מראש, לא קובעים פגישות לאותו היום ועם הטלפונים החכמים אפשר לנהל חצי מדינה מרחוק ... אז נכון שזה לא הכי נוח להסתובב עם ילדים ולטפל במשברים באותה העת, אבל תאמינו לי שזה אפשרי - עשיתי זאת. והכי חשוב, בכל האתרים ברחוב יש שקעי חשמל ואם תביאו מטען ... הטלפון שלכם אפילו יחזיק מעמד לאורך היום!
אז איך מגיעים ומה עושים ברחוב ביאליק?
מגיעים באמצעות תחבורה ציבורית ... כן, כן!
למה לטרוח עם הסתבכות בפקקיי התנועה התמידיים בכניסה לעיר ובתוך תל אביב עצמה? רחוב אלנבי וסביבתו מרכזים קווים תחבורה מכל אזור המרכז. פרט לקווי האוטובוס שעוצרים ברחוב אלנבי עצמו, במרחק הליכה קלה של 15-20 דקות נינוחות נמצאת "הכרמלית" ובה קווי אוטובוס רבים והדרך במעלה שוק הכרמל או כרם התימנים צפונה יכולה להוות חוויה בפני עצמה.
בטח שילדים כיום ממעטים לנסוע באוטובוסים ולכן הנסיעה אל ומחוץ לעיר מהווה נדבך נוסף בחוויה ומעניק להם נקודת מבט חדשה על דרכי ההגעה האפשריות ממקום למקום ... נסו, אתם תודו לי.
שלא להזכיר, בחשבון הכללי - זה גם יוצא זול יותר ואם נקח בחשבון דלק, חניה וזמן.
הגענו. מה עכשיו?
רחוב ביאליק עצמו, יוצא מרחוב אלנבי (המתפתל ממזרח מערבה לעבר חוף הים) ופונה צפונה עד לכיכר ביאליק, ששם הוא פונה פניה חדה מערבה והופך לרחוב אידלסון. הרחוב עצמו, קרוי כמובן על שם המשורר חיים נחמן ביאליק (עוד על המשורר, באתר וויקיפדיה) ומרבית האתרים ההיסטוריים סובבים את דמותו בצורה כזו או אחרת.
לאחר שירדתם באחת מתחנות האוטובוס שעל רחוב אלנבי (ואולי לגמתם כוס קפה או איזה שייק פירות), או הגעתם בהליכה רגלית מהכרמלית פנו לתוך הרחוב וכמעט מיד תוכלו להבחין בבניינים המשופצים מתקופות הבניה השונות בתולדות תל-אביב. הסגנונות השולטים הם הבינלאומי, הבאוהאוס והאקלקטי וכמעט כל הבניינים ברחוב מוכרזים כמבנים לשימור מטעם פרויקט העיר הלבנה של אונסק"ו.
קחו את הזמן שלכם, צעדו בנחת ועצרו מול הבנינים השונים ובחנו אותם ביחד עם הילדים וקיבלתם חוויה לא שגרתית של אדריכלות מגוונת ומבנים יפייפים משוחזרים (צפו בסרטון קצר של המדריך צחי שקד). על גדרות וקירות חלק מהבניינים תלויים שלטים המפרטים את ההיסטוריה של הבניין - בקשו מהילדים לקרוא אותם ופתחו שיחה בנושא.
מרבית האתרים בעלי העניין ממוקמים בצדו המזרחי (שמאלי) של הרחוב והראשון שבהם הוא "בית ראובן".
בית ראובן הנו, מוזיאון המוקדש לעבודתו וחייו של הצייר ראובן רובין וממוקם בבית מס' 14 ברוחב ביאליק ובמה שהיה ביתו ושבו התגורר עם משפחתו ויצר משנת 1946 ועד מותו ב-1974 (עוד על המוזיאון באתר פלאש מיושן www.rubinmuseum.org.il).
המוזיאון נפתח בשעה עשר בבוקר ופועל עד השעה שלוש אחה"צ בימים ב-ד-ה-ו ועד שמונה בערב ביום שלישי ובשבת משעה 11 עד 14. ביום ראשון המוזיאון סגור ... לא ברור למה. עלות הכניסה סבירה והיא 20 ש"ח למבוגר ו-10 ש"ח לאזרח ותיק (אם שלחתם את הילדים עם הסבא או הסבתא) והכי חשוב - חינם לילדים עד גיל 18!
המוזיאון עצמו ממוקם במבנה משופץ ומרשים הניצב בחצר מטופחת וירוקה עם עצים רחבי צמרת וכולל ארבע קומות. בקומת הרחוב, ממוקמת הגלריה המרכזית ובקומה השנייה גלריה נוספת (בקומה זו גם חדר עיון וספרייה, אבל אלו פחות מתאימים לילדים). בקומה השלישית נמצא הסטודיו המשוחזר של ראובן שבו מוקרן גם סרט תיעודי עליו. באותה קומה, לצד הסטודיו, מוצגת תערוכה ביוגרפית של צילומים, רישומים ומסמכים הפורשים את סיפור חייו של האמן כפי שהם משתלבים בחיי האמנות והתרבות של תל אביב.
ההמלצה, פשוט להכנס ולתת לילדים להלך לאורך הקירות העמוסים בתמונות מקוריות ומצגות מיצירותיו של ראובן. אוצרי התערוכה הקפידו להציג ליד כל תמונה, צילום מאותה תקופה והמתאר סצינה דומה לזו המתוארת בציור - השוואת הציורים והצילומים עם הילדים תספק לכם חוויה של תרבות והסיטוריה משולבות זו בזו.
הספסלים הרחבים המפוזרים בגלריה מאפשרים מנוחה מדי פעם.
המשיכו לטפס בין הקומות וסיימו בסרטון בקומת הסטודיו המרשים שעליו אפשר לפתח שיחה ודיון ארוכים עם הילדים הסקרנים. גם תערכות התמונות הביוגראפיות של ראובן עם אישים חשובים בהיסטוריה של מדינת ישראל תרתק ותעניין ילדים רבים.
בקומת המרתף נמצאת סדנת הפעילות לילדים ולנוער הנפתחת לחצר האחורית המקורה, אולם בזו לא התנסיתי ואיני יכול להמליץ או שלא.
הסיור במוזיאון יכול להמשך חצי שעה, שעה ואף יותר ובתלות בעניין שיגלו הילדים.
אם התעייפתם, מנוחה בחצר המוצלת יכולה להיות פתרון נהדר.
במורד הרחוב וממש מספר בניינים לאחר בית ראובן, בבית מספר 22 ברחוב ועל שפת כיכר ביאליק, שוכן לו בית ביאליק עצמו - בניין משופץ ומרהיב עם גינה מטופחת בקפידה (קראו עוד על ההיסטוריה של הבניין בווקיפדיה או באתר הרשמי).
הבית שמהווה גם מוזיאון לחייו ועבודתו של חיים נחמן ביאליק המשורר, פתוח בימים ב-ה' בשעות 9 עד 17 ובימים שישי-שבת בשעות 9 עד 14 וכרגיל ביום א' סגור. מחיר הכניסה, שוב 20 ש"ח למבוגר.
חצר הבית עצמו שווה סיור קצר והיא כוללת גינה מטופחת, גזיבו נאה ומרפסת הצופה לכיכר הסמוכה. לאחר מכן, נכנסים לבית עצמו ובקומת הקרקע נגלים חדרים מעוצבים לתפארת (ראובן רובין הצייר, תרם חלקם) וכוללים שחזור נאמן למקור של הריהוט ושגרת החיים בבית. לאחר שעברתם את אולם הכניסה המרהיב ונכנסתם לחדר האוכל, תגלו בצד שמאל שלו שעון מעוצב בארון זכוכית ... אם תמתינו לשעה העגולה תזכו לשמוע את נגינת התקווה בוקעת ממנו.
טיפוס לקומה השניה, יגלה לכם ספריות עמוסות ותצוגות עשירות מחייו ויצירתו של המשורר עם המון מידע לילדים סקרנים ובוגרים מתעניינים, חדר הפעלה לילדים (שווה לבקר!), חדר עבודה וחדר מנוחה ... הפריטים נגישים לילדים ואלו יכולים לבלות שעות בעיון ונבירה עצמאיים.
הביקור בבית יכול להתארך בקלות מעבר לשעה (אם כי גם חצי שעה עד 40 דקות יספיקו) ורצוי לבוא בראש פתוח.
בגב הבניין שוכן בית מאניה (אשתו של ביאליק) המארח מופעים והצגות ושווה לבדוק מראש לגבי התזמון של אלו. בנוסף, במוזיאון עצמו מתקיימים סיורים מודרכים עם הפעלות לילדים וגם אלו מומלצים - לי יצא להתחבר לסיור משולב עם בית העיר שהיה לעניין.
בית העיר, הנו למעשה בית העייריה הישן של תל אביב ועבר שיפוץ פנימי וחיצוני נרחב וביחד עם הכיכר שבה הוא ניצב והרחוב כולו וכיום משמש כמוזיאון וארכיון היסטורי לתולדות העיר תל אביב ומציג גם תערוכות מתחלפות.
הבית שהוקם בשנת 1924 והיה במקור בית מלון, עבר מספר גלגולים והמרכזי שבהם כבית העירייה מתקופתו של מאיר דיזינגוף בשנת 1928 ועד לשנת 1965 בה עברה העירייה לכיכר מלכי ישראל.
הבניין עצמו מרהיב ביופיו והשחזור עושה עמו חסד. היות ובכיכר עצמה יש מזרקה חיננית ומקום לשבת, אפשר להעביר שעה קלה במנוחה וספיגת האווירה של הרחוב ובחינת הבניין המיוחד הזה והבניינים השכנים (ובהזדמנות זו מבט לאחור לבית ביאליק ולהתרשם מהאדריכלות שלו). מעניין לציין כי בעבר ניצבה במרכז הכיכר יצירת אמנות מרהיבה של האמן נחום גוטמן וזו הועברה (באמתלא כזו או אחרת) לפתחו של בניין האלפיון ברוטשילד 1 (עוד על הכיכר והבניין באתר וויקיפדיה).
כאמור הבית מהווה מוזיאון בפני עצמו הכולל תצוגה עשירה על תולדות העיר, פרנסיה והעירייה עצמה ותערוכות מתחלפות והסיור בו יכול לארוך בין חצי שעה לשעה ארוכה. בכלל זה, חדרו של ראש העיר, תצפית מגג הבניין על רחבי העיר תל-אביב, מצגות שונות ועוד.
כרגיל, עלות הכניסה 20 ש"ח למבוגר וגמלאי 10 ש"ח ... והפעם הפתעה, ילדים מגיל 6 משלמים 10 ש"ח גם הם (למה?!) ושעות הפתיחה דומות לבית ביאליק והן ימים ב’- ה’ 09:00-17:00 וימי שישי, שבת וחג 10:00-14:00.
פרטים נוספים ניתן למצוא באתר הרשמי בכתובת www.beithair.org.
אם ביליתם ברחוב ביאליק והאתרים שבו שעה קלה, או מספר שעות ארוך יותר - מומלץ לסיים את הסיור בשוק הכרמל הסמוך. מגיעים לשוק על-ידי חזרה לרחוב אלנבי וצעידה קצרה מזרחה עד לכיכר מגן-דוד (המפגישה את אלנבי עם רחובות קינג-ג'ורג, שיינקין, נחלת בנימין וסמטת הכרמל).
שוק הכרמל הנו חוויה עמוסה ריחות, צבעים, קולות וטעמים ושווה סיור עצמאי של מספר שעות ובפני עצמו ... אבל כדי להרגע אחרי מנת התרבות וההיסטוריה של רחוב ביאליק, מומלץ לצעוד אל תוך השוק ופשוט לספוג את האווירה המשכרת, לעצור באחד מדוכני המיצים הטבעיים הרבים שבו ולטעום מתוקים בדוכנים השונים.
נקודות אוכל מומלצות רבות יש בשוק ובכרם התימנים הסמוכה (על הקומפלט של שמעון ודורון - ישכון 29 בימים א'-ו' בשעות 7-15, שמעתם? או בימות החורף על "שמעון מלך המרקים" - יחיא קאפח 28 בימים א-ו בשעות 10-15 למרק תימני משובח?), אבל בתחילת השוק (הכרמל 39, בצד המערבי - השמאלי) נמצא "הבורקס התורכי" המומלץ עם בורקס גבינה או תפוח אדמה, ביצה קשה ומלפפון שיתאים לטעמו של כל ילד ואפשר לשבת בו למנוחה וסעודה קלה.
אחרי ששבעתם, פשוט להמשיך במורד השוק לעצור, להריח ולטעום ככל שתאוותכם תאפשר ועד לקצה השוק והכרמלית שמרכזת את קווי האוטובוס השונים שיקחו אתכם הביתה.