חמישי 21 נובמבר 2024

דעות - מאמרים

לכליות מספר תפקידים בגוף כאשר מטרתם העיקרית היא לטהר את הדם והפסולת של הגוף. בנוסף הכליות שומרות על ויסות חום הגוף, מבקרות על מאזן המים והמלחים בגוף, והן תורמות לייצור כדוריות דם אדומות.

מחלות בכליות נגרמות לרוב כתוצאה מ'אי ספיקת כליות'. כאשר צצות בעיות בכליות, תיווצר פגיעה חיונית בתיפקודו של הגוף.

קיימים שני סוגים של אי ספיקת כליות והם:

אי ספיקת כליות כרונית (בשפה המקצועית: Chronic Renal Failure)- נגרמת כתוצאה ממחלות כלייה שונות ולעתים ממושכות, שהתדרדרו ופגעו בתפקודי הכליות. המחלה מתפתחת בהדרגתיות ולאט לאט גורמת ל'אי ספיקת כליות סופית', בשלב זה של המחלה תידרש דיאליזה. 

אי ספיקת כליות אקוטית (Acute Renal Failure)- לעומת אי ספיקת כליות כרונית, תתפתח מהר. הכליות בתקופת זמן קצרה ביותר יאבדו את היכולת לסנן את הדם ובנוסף לגרום לשתן (שזוהי עוד דרך סינון רעלים ופסולת). הטיפול בכך גם ידרוש דיאליזה.

מהו טיפול דיאליזה

לעתים כשלי תפקוד כליות הם זמניים ומשתפרים בעקבות הטיפול עד להתאוששותן, ולעתים הם קבועים ובמקרים אלה המטופל יידרש לדיאליזה למשך שארית חייו (במידה והרופא אינו חש שהמטופל צריך להכלל ברשימה להשתלת כלייה חדשה).
מטרת טיפול הדיאליזה, נועד להחליף את תפקוד הכליות באופן מלאכותי, או במילים אחרות לבצע את תפקידן של הכליות על ידי מכונות. טיפול זה אינו מרפא את הכליות של המטופל אלא מהווה תחליף לתפקוד הכליות שהינו חיוני מאוד למערכות הגוף. 

הדיאליזה מחליפה את תפקוד הכליות באופן די מושלם ומספקת שתי תפקידים עיקריים בהם היא מחליפה את תפקידם של הכליות, והם:

1. הסרה וסינון רעלים מזיקים על ידי דיפוזיה.
2. הסרת עודף נוזלים בלתי רצויים בגוף.

כיצד דיאליזה מתבצעת, ומתי צריך טיפול בדיאליזה

טיפול דיאליזה נדרש במצב שהכשל הכלייתי נכנס לשלבו הסופי. שלב סופי נקבע על ידי האחוזים שירדו מתפקודו, לרוב הדיאליזה תידרש כאשר כ85% מתפקוד הכליות כבר אבד.ישנן שתי שיטות עיקריות לביצוע דיאליזה: 'המודיאליזה', ו'דיאליזה פריטוניאלית'.

המודיאליזה- שיטה זו למעשה מעבירה את הדם של המטופל דרך כלייה מלאכותית וחיצונית לגופו. 
בכלייה המלאכותית קיימת מימברנה אשר פועלת כמו דיפוזיה: היא רק חצי חדירה ובצידה יש נוזל דיאליזה, בצד השני זורם הדם. ה'פסולת והרעלים' הלא רצויים לגוף עוברים דרך הדיפוזיה לנוזל הדיאליזה אלו, מסננים אותו, ואילו הדם הנקי חוזר לגוף המטופל.
טיפול זה נעשה כ-3 פעמים בשבוע וצורך הוצאת נוזלים רבה מגוף המטופל. למרות זאת טיפול זה נחשב ליעיל במיוחד.

דיאליזה פריטוניאלית (או דיאליזה ציפקית) - טיפול דיאליזה זה דורש החדרת צינור לגוף (קטטר) על ידי ניתוח חד פעמי. בצינור מכניסים תמיסה ייחודית אשר מנקה את הדם בתוך חלל הבטן של גוף החולה. 

למעשה קרום חלל הבטן מהווה במקרה זה את המחיצה החדירה למחצה, דרך מחיצה זו מוחלפים הנוזלים והחומרים המומסים (בדומה לדיפוזיה). 
על תהליך דיאליזה זה חוזרים כמה פעמים ביום, ולכן הוא נחשב ליעיל פחות מן ההמודיאליזה.

נכתב על ידי צוות אתר דיאליזה - http://www.dialysis.org.il