ראשון 22 דצמבר 2024

דעות - מאמרים

מהם הגורמים לתופעת הורידים ברגלים?

ורידים ברגלים הם פגם בולט הפוגם במראה הרגלים. חלק מהסובלים מבעיה זו מדווחים גם על כאבים והשלכות נוספות. רבים שואלים את עצמם כיצד נוצרים הורידים ברגלים? מהם הגורמים ליצירת הורידים, והאם יש דרך להימנע מהם? על שאלות אלה ואחרות, ינסה לענות המאמר הבא.

מהם ורידים ברגלים?

הורידים ברגלים (דליות) נראים כנימי דם בולטים בצבעים כחול או סגול. לעתים הם מתפרשים על שטחים גדולים ברגל. המראה הוא בדרך כלל כשל רשת קורי עכביש מסועפת. הורידים נוטים להתפתח בחלקן האחורי של השוקיים או בחלקים הפנימיים של הרגל, אך לעתים גם בחלקים אחרים של הרגל. הופעת הורידים גורמת לפגם אסתטי ובמראה הכללי של הרגל.

הסובלים מהתופעה נוטים לדווח גם על תופעות נוספות ככאבים לאחר עמידה ממושכת, התכווצויות כאב בלילה, גרד, בצקת, ועוד.

כיצד נוצרים ורידים ברגלים?

מערכת הדם בנויה מורידים ועורקים. העורקים מובילים את הדם, מן הלב לאיברי הגוף ורקמות הגוף השונים, לאחר שהועשר בחמצן בריאות. הדם מגיע אל האיברים והרקמות ומזין אותם. משם הוא חוזר חזרה, כשהוא מרוקן מחמצן דרך הורידים אל הלב, על מנת להיטען שוב בחמצן. בתוך הורידים קיימים שסתומים חד כיווניים שתפקידם לדחוף את הדם במעלה הוריד ולמנוע חזרתו אחורה.

תופעת הדליות ברגלים נגרמת, כאשר נפגעת פעולת השסתומים. במצב זה זרימת הדם נעצרת, ויכולה גם לסגת לאחור. תופעה זו גורמת להצטברות של דם באותו מקום, ולהופעת הדליה.

תופעת הורידים ברגלים אופיינית מאד בגילאים מבוגרים ואצל נשים בהריון.

בגילאים המבוגרים, נגרמות הדליות בעקבות הזדקנות הוריד, דבר הגורם לו לאבד מגמישותו. בנוסף, השסתומים האמורים למנוע את חזרת הדם אחורה נחלשים, כך נוצרות הצטברויות של דם ומופיעים ורידים בולטים.

אצל נשים בהריון נגרמים הורידים עקב שינוי בזרימת הדם בורידים הנובעת מההיריון. הגוף, הערוך לתמוך בעובר וברחם. בעקבות השינויים נפח הדם בורידים גדל וקצב זרימת הדם מן הרגליים אל האגן מואט. שינוי זה עלול לגרום להצטברות של דם ולהיווצרות ורידים.

מהם הגורמים להיווצרות ורידים ברגלים?

קיימים מספר גורמים:

גיל: בגילאים המבוגרים השסתומים בורידים נחלשים ואף חדלים לפעול. דבר זה גורם להצטברות דם ולהיווצרות דליות.

שינויים הורמונאליים: שינויים הורמונאליים, בעיקר בהורמון הנשי פרוגסטרון עלולים לגרום להופעת ורידים. זו הסיבה שאחוז הנשים הסובל מהתופעה גבוה מאחוז הגברים. בנוסף, מעגל החיים הנשי מאופיין בשינויים הורמונאליים רבים כמו: קבלת המחזור החודשי, הריון, גיל המעבר, לקיחת תרופות הורמונאליות בגיל המעבר או גלולות למניעת הריון. שינויים הורמונאליים אלה גורמים להחלשות דפנות הורידים והשסתומים, ולהיווצרות דליות.

השמנת יתר: גוף בעל משקל עודף מגביר את העומס על כלי הדם ברגלים. כתוצאה מכך נחלשים דפנות הוריד והשסתומים, ונוצרים ורידים בולטים.

עמידה לאורך זמן: אנשים העומדים במשך שעות על הרגלים מדי יום עלולים לפתח ורידים. העמידה הממושכת מקשה על הורידים להזרים את הדם בחזרה אל הלב. עומס זה על הורידים גורם לדליות. 

המאמר בחסות ורידים ברגלים veins.org.il כל המידע על דליות ודרכי הטיפול וההקלה לסובלים מורידים ברגליים.