חמישי 21 נובמבר 2024

דעות - מאמרים

כאב הוא בדרך כלל סימן לבעיה רפואית כל שהיא. ישנן בעיות רפואיות או אחרות המלוות בכאב מתמשך ואף כרוני ההופך להיות חלק קבוע ומשמעותי בחיי החולה. אנשים הסובלים מכאב כרוני סובלים גם מבעיות נוספות: לכאב השלכה על התפקוד הרגשי ומצב הרוח, התפקוד היום יומי (היכולת לצאת לעבודה, לתפקד במשק הבית, וכדומה), השלכות חברתיות, משפחתיות ועוד.

כיום אין עוד צורך להשלים עם כאב ולקבלו כמובן מאליו. מרפאות מיוחדות לטיפול בכאב ותחומי טיפול שונים מסייעים בהקלה על כאבים ועל ההתמודדות עמם.

סוגי טיפול להקלה על כאבים

מרפאות כאב: הרפואה מכירה כיום בכאב כבעיה רפואית בפני עצמה. זאת משום שלכאב יש השלכות מרחיקות לכת על איכות החיים של החולה ועל יכולתו לתפקד. אחת התלונות הנפוצות ביותר של חולים הן לגבי כאב והבקשה העיקרית שלהם מן הרופאים היא למצוא הקלה ומזור לכאב. ההכרה בכאב כמחלה בפני עצמה הביאה לכך שהתפתח ענף רפואי נפרד לטיפול בכאב. כיום, בקופות החולים, בתי החולים, ואף במגזר הפרטי פועלות מרפאות מיוחדות לטיפול בכאב כאשר הרופאים במרפאות אלה מומחים לנושא זה.

מה שמייחד את מרפאות הכאב הוא תהליך האבחון המעמיק שעובר כל חולה, והמגוון העשיר של אפשרויות טיפול שמציעות מרפאות אלה. חולה המגיע למרפאות עובר תהליך אבחון למציאת מקור הכאב, מאפייניו, רגישויותיו של החולה ומצבו הרפואי, ובהתאם לכך מותאמת לו תכנית טיפול. במידה ושיטה מסוימת אינה עובדת, נעשית הערכה מחדש ונבנית תכנית חלופית מתוך ההיצע הרחב של טיפולים במרפאה. לעתים ניתן אף לשלב כמה סוגי טיפול לשם השגת תוצאה מקסימאלית.

טיפולים אלטרנטיביים בכאבים: אחת הדרכים לטיפול והרגעת כאבים היא באמצעות הרפואה המשלימה או האלטרנטיבית. לענף זה מענים ופתרונות רבים להקלה על כאבים: טיפול בצמחי מרפא המקלים על כאבים וכן מסייעים בהרגעה והורדת מתח, טיפול באמצעות שיטות אלטרנטיביות כגון: דיקור סיני, שיאצו, רפלקסולוגיה, ועוד.

טיפולים תרופתיים: הטיפול התרופתי לסובלים מכאב כרוני נחלק לשני סוגי תרופות עיקריים: תרופות לשיכוך כאבים, ותרופות אנטי – דלקתיות.

תרופות לשיכוך כאבים בהן נעשה שימוש במרפאות כאב, הן תרופות מקבוצת האופיאטיים, כלומר: תרופות על בסיס של מורפיום. המורפיום הינו חומר המופק מצמח הפרג והוא אחת התרופות העתיקות ביותר. עד היום לא מצאה הרפואה תרופה יעילה יותר לשיכוך כאב מאשר תרופה זו. התרופות ניתנות אך ורק במרשם ובמעקב של רופא. לתרופות אלה שתי תופעות לוואי עיקריות: חשש להתמכרות, וסכנת הפסקת נשימה בזמן שינה. אולם חשוב לדעת כי תופעות לוואי אלה הינן נדירות, ובמתן טיפול בפיקוח רופא ובמינון מתאים הסיכון לתופעות אלה נמוך ביותר.

תרופות אנטי-דלקתיות:

תרופות אלה נחלקות לכמה סוגים עיקריים:

תרופות לא סטרואידיות נוגדות דלקת – תרופות אלה ניתנות לסובלים מהבעיות הבאות: בעיות שלד ושרירים, מיגרנות וכאבי ראש, כאבי מחזור, אבנים בכליות, ועוד. כאשר תרופות אלה ניתנות במינון מתאים ובמרשם רופא הן אינן מלוות בתופעות לוואי.

תרופות על בסיס של סטרואידים: תרופות המדמות את הורמון הקורטיזון. מדכאות את המערכת החיסונית ומונעות דלקת. ניתנות לבליעה באמצעות טבליות או בהזרקה ישירה למקום הכאב. התרופות עלולות להיות מלוות בתופעות לוואי כגון השמנה ואגירת נוזלים. התופעות הן לרוב זמניות וחולפות.

תרופות מוכרות לשיכוך כאבים: אופטלגין, פראצטמול וכדומה.

טיפולים פולשניים: במצבים של כאבים חזקים מאד ומתמשכים ישנה אפשרות לטיפולים פולשניים לשיכוך כאבים. הטיפולים ניתנים בהדרגה מן הקל אל הכבד, תוך שיקול דעת ומאמץ להימנע מגרימת נזק. הטיפולים כוללים ניתוק עצבי, הקפאת עצבים, הזרקת חומרים לעמוד השדרה ועוד.

ישנן אפשרויות רבת ושונות לטיפול בכאב המביאות תקווה לסובלים.

המאמר בחסות פורטל הכאב של ישראל www.pain.org.il - כל מה שצריך לדעת על כאבים