ארוע לב (הידוע גם כהתקף לב) הינו ארוע משמעותי ומפחיד. סימניו של ארוע לב עלולים לבלבל ולגרום למצב של התעלמות או פחד מיותרים. הדבר הבסיסי ביותר שיש להבין הוא כי אין סימן ודאי יחיד לארוע לב. האבחנה המדויקת של ארוע לב ניתנת רק לאחר מספר בדיקות הכוללות בדיקת דם, רישום חשמלי של פעילות הלב (אק"ג) וכן היסטוריה רפואית.
מכיוון שיש סיכוי לכך שארוע לבבי יתפספס בגלל התעלמות לא מוצדקת, להלן הדברים החשובים אליהם יש לשים לב בכל הנוגע לסימנים מקדימים לארוע לבבי. אבחנה וטיפול מוקדמים ככל הניתן הינם הדברים הקריטיים ביותר לטיפול יעיל בארוע לבבי.
ישנם מספר סימנים הנחשבים למחשידים לארוע לבבי. במידה ואחד מהם מופיע, כל שכן שילוב של כמה מהם- יש לפנות מייד לקבלת טיפול רפואי. אלה כוללים:
· כאבים בחזה- אלה באופן קלאסי אך לא מחייב מתוארים ככאבים לוחצים (החולה יתאר כי "פיל יושב לו על החזה" או משהו בסגנון). פעמים רבות הכאב מתואר כממוקם מאחורי עצם החזה (כאב "רטרוסטרנלי"). פעם היה מקובל לחשוב (אך אין לכך מספיק הוכחות במחקרים) כי הנחת אגרוף קמוץ על מרכז בית החזה בעת כאבים הינו סימן מרמז על ארוע לב. כמו כן, בקרב חולים הידועים כסובלים ממחלת לב ובנוסף-הכאבים הנוכחיים אינם עוברים לאחר מנוחה של מספר דקות, יש לחשוד בארוע לבבי.
· קושי בנשימה.
· הזעת יתר (לעיתים יותר מהצפוי לסביבה ומאמץ).
· הקרנות כאב- הכאב המוקרן עלול להופיע ביחד עם כאבי חזה או בלי, ועלול להיות הביטוי היחיד לארוע הלבבי. הקרנת הכאב עלולה להיות ליד שמאל, רום הבטן, גב, לסת תחתונה. הכאב המוקרן מדגים את הבעיותיות שבאבחון ארוע לב רק על סמך סימנים חיצוניים ו/או תלונות החולה.
· הרגשת דפיקות לב.
· הקאות ובחילות.
· עייפות.
· תחושה כללית רעה.
· אובדן הכרה.
· סימני פאניקה- החולה יתלונן כי הוא חש כי סופו קרב או יביע תחושות אחרות של לחץ נפשי.
· אופי הופעת הכאבים- ארועים לבביים, ואיתם הכאבים המלווים אותם לרוב מתפתחים על פני דקות. לעיתים נדירות ארוע לבבי קורה בבת-אחת.
· היסטוריה רלוונטית העלולה לתרום להתפתחות ארוע לבבי כוללת- מאמץ פיזי קשה במיוחד יחסית לחולה, לחץ נפשי (יחסים מתוחים בעבודה, חובות, סיפור משפחתי וכדומה), גורמי סיכון (עישון, סכרת, לחץ-דם גבוה וכדומה).
בקרב אוכלוסיות מיוחדות, כגון נשים וקשישים-הביטוי לארוע לבבי עלול להיות שונה מהסיפור הקלאסי ועלול להתבטא באופן פחות מחשיד. בקרב אוכלוסיות אלה יכול להיות ביטוי קל יחסית של ארוע לבבי, ועל כן אצלן יש לנהוג בחשדנות יתרה בעת הופעת סימנים מחשידים ולא להסס לפנות לטיפול רפואי בהקדם האפשרי.
חשוב לציין כי לעיתים מתפתח ארוע לבבי "שקט". בארוע לבבי שכזה, אין שום ביטוי פיזי מקדים.
בקרב חולים הידועים כסובלים ממחלות לב אין להקל ראש. במידה ושילוב כלשהו של הסימנים המצויינים לעיל מומלץ לסור לקבלת בדיקות וטיפול רפואיים בהקדם האפשרי.
בריאות שלמה - myheart.co.il - אתר בריאות הלב הישראלי