שישי 22 נובמבר 2024

דעות - מאמרים

היום כבר כולם יודעים שהבנייה הקונבנציונלית גורמת לנזק בריאותי, כלכלי וסביבתי. בישראל, בניינים צורכים כ-60% מצריכת החשמל הכללית ואחראים ל-33% מפליטות גזי החממה.

בעשור האחרון, לאור העלויות ההולכות וגדלות של חשמל ומים, אנחנו רואים דרישה הולכת וגדלה לבנייה ירוקה. הבנייה הירוקה תורמת לצמצום הנזקים הסביבתיים הקשורים בבנייה, לחיסכון בחשמל, במים ובמשאבים נוספים הדרושים להפעלת המבנה – ובכך חוסכת הרבה מאוד כסף. בנוסף, הבנייה הירוקה מייצרת סביבת עבודה ומגורים בריאה ונעימה למשתמשים.

פרק האנרגיה של תקן ישראל ת''י 5281 מהווה כ-37% מהדירוג האנרגטי הכולל ולכן הוא הרכיב העיקרי בתקני הבנייה הירוקה. דירוג צריכת האנרגיה לפי תקן ישראל ת''י 5282 מעיד על איכות התכנון והבנייה, ומסייע ללקוחות לבחור בבנייה ירוקה בת-קיימא.

"מעטפת הבניין משפיעה על עלויות הבניין ועל החיסכון בחשמל, כלומר על הדירוג האנרגטי לפי ת"י 5282", מסביר האדריכל מיכאל לוי, מומחה להתייעלות אנרגטית מחברת LOW ENERGY STUDIO. "מעטפת הבניין משפיעה על עלויות בנייה ועל החיסכון בחשמל. הבדיקה התפקודית, כלומר דירוג האנרגיה, מדגישה את החשיבות של תכנון אדריכלי, צורה, העמדה באתר ובידוד תרמי של מעטפת הבניין. קביעת הדירוג האנרגטי לפי הבדיקה התפקודית מאפשרת יצירתיות וגמישות רבה למתכננים והזדמנות לחסוך בעלויות בנייה".

חברת LOW ENERGY STUDIO, יחד עם המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, ערכה לאחרונה מחקר שבדק את העלויות והתועלות של בנייה ירוקה בישראל. "במחקר מצאנו כי עלות ההשקעה הנוספת בייחס לעלות בנייה הקונבנציונלית היא 1.5% בלבד", מספר לוי. "אחוז זה דומה לממצאים ממחקרים קודמים שנערכו בחו''ל ובישראל, שמצאו שממוצע תוספת העלות של בנייה ירוקה של משרדים או מגורים הינה עד 3% בלבד.

לעומת זאת, מצאנו שבנייני משרדים יכולים לחסוך עד 60% מעלות הצריכה השנתית (תאורה, חימום וקירור) באזור אקלים א' (תל אביב). תאורה חסכונית יכולה לחסוך עד 80% מצריכת החשמל לתאורה עם חיישנים ועמעום תאורה בשילוב עם תאורה טבעית. כתוצאה משימוש בתאורה חסכונית, עומס חום מתאורה יורד וכך גם צריכת החשמל לקירור יורדת ב-26%. בבניין משרדים של 10,000 מ''ר, החיסכון השנתי הוא מעל 400,000 שקלים כל שנה".

במילים אחרות, ההשקעה על בנייה ירוקה מחזירה את עצמה תוך 2-3 שנים בלבד – ואילו הרווח המצטבר לאחר 10 שנים הוא 2.5 מיליון שקלים. לפיכך מיכאל לוי ממליץ לחשב את צריכת החשמל השנתית הצפויה בעזרת סימולציה ממוחשבת (ENERGYPLUS), כבר בשלב הראשון לתכנון בניין חדש או לשיפוץ בניין קיים. "היום אנחנו יודעים למקסם את החיסכון באנרגיה תוך שמירה על כדאיות כלכלית", מסכם לוי, "כך שאפשר גם לעמוד בתקן לבנייה ירוקה וגם לחסוך כסף".