חמישי 26 דצמבר 2024

דעות - מאמרים

קיימות כמה תופעות שיש להתייחס אליהן לפני ביצוע ברית מילה והאבחון שלהן יקבע את מידת הכשירות של התינוק לברית המילה.

ראשית, יש לשים לב שפתח פי השופכה של התינוק ממוקם באמצע האיבר ולא למעלה או למטה, דבר הידוע בשם המקצועי "היפוספדיאס".  זו תופעה מולדת שברב המקרים אינה מצריכה דחיה של ברית המילה, אך הדבר תלוי מאוד ברמה של ההיפוספדיאס.

אם הפגם הוא בקידמת האיבר כלומר: בחלק הרחוק של הפין, בסמוך לקצה השופכה - בדרך כלל קל לתקן היפוספדיאס מסוג זה בניתוח, ולעיתים אם פי השופכה מספיק גדול ומאפשר  זרם שתן תקין ללא סטייה -   לא מחייב בכלל לבצע ניתוח. ככל שפי השופכה מתרחק מקצה הפין - כך עולים הקושי והמורכבות של ההיפוספדיאס.

הטיפול בתופעה זו הוא ניתוח בגילאים  6 חודשים עד גיל שנה, ותפקידו של הניתוח גם לתקן את המום וגם לשפר את הצורה האסטטית והתפקודית של הפין. רב הניתוחים הללו עוברים ללא סיבוכים ותפקודו של הילד מבחינת מתן שתן ותפקוד מיני אינה נפגעת.

מקרה נוסף שמחייב שימת לב לפני ברית הוא עקמת של הפין. קרוב ל- 10% מהילדים נולדים עם עקמת בדרגה זו או אחרת. עקמת כזו יכולה לגרום לבעיות תפקודיות בעתיד. היא נגרמת כתוצאה מבעיה בעור או בפין עצמו.

בנוסף לאלה, יש להתייחס למבנה של העורלה הוא תופעה אורולוגית. במקרה שהמבנה לא תקין זוהי תופעה אורולוגית המצריכה טיפול. בקרב תינוקות עם היפוספדיאס יש שינוי בצורת העורלה. במקום שהעורלה תסובב את כל האיבר, היא נוצרת רק בחלק מהיקפו, בחלק העליון שלו בלבד ולא בחלק התחתון. המראה שמתקבל הוא כשל איבר לאחר ברית מילה. בעורלה נעזרים מאוד במהלך ניתוחי היפוספדיאס, שכן היא משמשת לבניית החלק החסר של השופכה או ליצירת שכבת עור נוספת, שמפרידה בין השופכה החדשה לבין העור החיצוני של הפין.

בהתאם לדברים האמורים לעיל, כל יילוד עם היפוספדיאס, חייב להיבדק ולהיות מאובחן על מנת לקבוע אם אפשר לבצע ברית מילה אצל מוהל מוסמך או שיש צורך לעבור ברית בבית החולים בזמן ניתוח היפוספדיאס עצמו.

תופעות נוספות שיש להזכיר בהקשר הזה אך עליהם נרחיב בפעם אחרת: 

הידרוצל – הצטברות נוזלים סביב מעטפות האשך, שגורם להופעת נפיחות בשק האשכים. בדר"כ נספג עד גיל שנה, אך יכול להפריע בביצוע ברית מילה.

אשך טמיר – היעדרות של אשך אחד או שניים משק האשכים. האשך יכול להיות במפשעה, חלל הבטן או נעלם. במקרה של חסר בשני האשכים חובה לפנות לרופא.

תסביב של אשך – האשך מסתובב סביב עצמו עקב בעיה רפואית מולדת. הסיבוב מכווץ את כלי הדם שמזרימים את הדם לאשך, ודבר זה עלול לגרום לנמק של האשך.במצב כזה מרגישים אשך נוקשה.