אלרגיה הינה תגובה חיסונית מוגברת של הגוף. תגובה זו מתאפיינת ברגישות יתר לחומרים מסוימים אשר בדרך כלל לאנשים אחרים אינם מזיקים. חומרים גורמי אלרגיה נקראים אלרגנים או אנטיגנים.
אנטיגנים גורמים לגוף לייצר נוגדנים. בד"כ מדובר על Immunoglobulin מסוג IgE . הנוגדנים הינם חומרים שגופנו מייצר כנגד האלרגנים החיצוניים או הפנימיים שבגוף. נוגדני IgE מתחברים בדם לתאי הבזופילים וברקמות הגוף לתאי ה- Mast. ברגע שנוגדני IgE נתקלים באנטיגנים (אלרגנים), תאי Mast משחררים חומר אנטיגני בשם היסטמין. עודף היסטמין גורם תופעות אלרגיות. לכן לחלק מהתכשירים נגד אלרגיה קוראים אנטיהיסטמינים. תכשירים אלה מיועדים להורדת רמת ההיסטמין הדם.
תגובה אלרגית יכולה להיות קלה או קשה שוק (הלם) אנפילקטי.
דלקת אף אלרגית עונתית - קדחת השחת (Hey Fever)
תסמינים
דלקת אף אלרגית רב-שנתית.
למחלה זו אותם התסמינים אך היא ממשיכה כל השנה עם עליות ומורדות במצב.
מקובל לחלק אלרגיה לשני סוגים: הנגרמת ע"י גורמים סביבתיים ואלרגיה למזון.
גורמים סביבתיים
המלצות לטיפול עצמי
· לבדוק האם הטיפול התרופתי הינו המקור לאלרגיה. לפעמים הפסקת שימוש בתרופה מסוימת פותרת את הבעיה. יש להיוועץ ברופא.
פורמולה צמחי מרפא סינית בשם Yu Ping Fei San אידאלית להכנת ילדים ומבוגרים לקראת החורף.
אלרגיה למזון
תסמינים
אלרגיה יכולה לגרום להחמרת מחלות שאדם כבר סובל מהם למשל:
אסטמה, מחלות ראומטיות, סוכרת, אקזמות, מגרנה, בעיות עיכול , גלאוקומה, בעיות בכליות, עליה במשקל, דיכאון ומצבים אחרים.
בין האלרגנים התזונתיים ניתן למנות:
חיטה, חלב ומוצרי חלב, שמרים, פירות ים, מוצרי בשר ובשר, תירס, חלבון ביצה, עגבניות, קיווי, פולי סויה , אגוזים, שוקולד, צבע מאכל וחומרי טעם וריח: Monosodium Glucanat -MSG, , סולפיטים כגון Metabisulfit שנמצא במאכלים רבים מאות כחומר משמר. צבע מאכל כגון Terarzin , צבע מאכל צהוב שמכניסים לממתקים, למשקאות קלים ושורה ארוכה של מאכלים מוכנים. החומרים הנ"ל הינם אלרגנים שעלולים לגרום לתגובות אלרגיות. לצערנו ערכאות המשפט בארץ מגנות יותר על התעשיינים מאשר על הצרכן.
גורמים
המלצות לטיפול עצמי
רפאל רוזנסקי(M.Sc., Dip.Ac.)