ראשון 29 דצמבר 2024

דעות - מאמרים

ר' ובעלה קנו לאחרונה דירת 3 חדרים בבניין חדש במרכז הארץ. לאחר תקופות שכירות ארוכות ומיצוי כל חסכונותיהם עבור רכישת הדירה חשו השניים שלווה גדולה כאשר נכנסו סוף כל סוף להתגורר בביתם החדש. אך מה רבה הייתה הפתעתם לגלות בלילה הראשון בו לנו בדירתם החדשה כי בקיר חדר השינה שלהם עובר לא אחר מאשר צינור השפכים המרכזי של הבניין וכאשר אחד מהשכנים בקומות מעליהם הדיח את האסלה הביתית התעוררו השניים מרעשי הורדת המים הלא נעימים.

גם י' שקנה לאחרונה דירת 4 חדרים חדשה בירושלים חווה דבר דומה. כאשר התיישב לנוח על ספת סלון המגורים החדש שלו הוא לא האמין למשמע אוזניו: צינור השפכים של הבניין עובר בלא אחר מאשר בקיר הסלון שלו ורעש הורדת המים הלא נעים בקומות העליונות נשמע שוב ושוב בחלל החדר.

מקרים בודדים אלו הינם רק טיפה בים התלונות המגיעות לקבלנים בנוגע לאקוסטיקה גרועה בדירת המגורים ומאמר זה לא יעסוק בהתמודדות המשפטית מול קבלנים סוררים אלא בהצגת הפתרונות העיקריים להתגברות על הבעיה המטרידה.

ראשית, חשוב לציין שסיטואציה של צינור שפכים שעובר בחדר שינה הינה לא נדירה ולעיתים אף בלתי נמנעת, אך סיטואציה של צינור שפכים שעובר בסלון היא כבר פחות שכיחה ובדרך כלל מנסים להימנע ממנה ככל שניתן.

אז מה זאת בכלל אקוסטיקה במבני מגורים?

יש להבין כי תחום האקוסטיקה במבני מגורים הינו תחום רגיש ובעל השפעה מכרעת בבחירת החומרים לבניית המבנה. על מאפייני האקוסטיקה משפיעים גורמים רבים ומגוונים החל מסוג הלבנים בהם נעשה שימוש וכלה בסוג הזכוכית בחלונות. כל אלו ישפיעו בהמשך על רמת הרעש שיגיע לדירתכם , אם מבחוץ ואם מבפנים – מהקירות. אחת הבעיות היותר רציניות בתחום הגורמת לעוגמת נפש רבה עבור הדיירים הסובלים ממנה היא כאמור צנרת השפכים העוברת בקירות חדרי המגורים.

אז מהם הגורמים המשפיעים על רעשי צנרת השפכים?

תפקידה של צנרת השפכים הוא לנקז את המים בהם אנו משתמשים בדירת המגורים ולתעל אותם לשוחות הביוב בקרקע. רמת הרעש בצינורות מושפעת מכמות המים והמוצקים העוברים בתוכם, גובה המבנה ובהתאמה גובה הקולטן, בידוד הצינור, אופן התקנת הצינור, סגירתו וכמובן סוג הצינור. בעקבות ריבוי הגורמים המשפיעים על התוצאה – אנו נתקלים בהרבה מקרים שבהם רעש המוצקים והמים העוברים בתוך הצנרת נשמעים בחדרי המגורים ופוגמים באיכות החיים.

אחד הפתרונות הקלאסיים לבעיה, שעדיין קיים בשטח, הינו הוספת שכבות בידוד אקוסטיות רבות על צינורות שפכים סטנדרטיים ללא אלמנט אקוסטי (כגון P.P ו-H.D.P.E) וזאת על מנת להגיע לרמה הנדרשת על פי תקן. במקרה זה יש לפנות ליועצי אקוסטיקה שיבדקו את רמת הרעש הקיימת ויבודדו את הצינורות הרועשים.

דא עקא, תוצאת האקוסטיקה של הוספת הבידוד תלויה מאד באיכות השכבות ובאיכות ביצוע העטיפה על ידי יועצי האקוסטיקה כך שבמקרים רבים בידוד זה לא מעניק את התוצאה האופטימאלית של עמעום מוחלט של רעשי זרימת השפכים והדיירים ממשיכים לסבול.

לאור העובדה כי בשנים האחרונות נושא האקוסטיקה מקבל מודעות גבוהה הן בקרב היזמים והן בקרב רוכשי הדירות -בעיקר בעקבות החמרת תקני הרעש בדירות מגורים ודרישת רוכשים רבים להוספת אלמנטים של בנייה ירוקה, קיים כיום בשוק פיתרון נוסף הפותר את הבעיה: החלפת צינורות השפכים הישנים לצינורות אקוסטיים "ירוקים" המונעים לגמרי את רעשי צנרת השפכים. הצינורות המהווים פיתוח חדשני בתחום, עשויים מפלסטיק, בשונה מצינורות העופרת הישנים המחלידים ומזהמים את הקרקע - ומורכבים משכבות בידוד רבות המעמעמות לחלוטין את רעש זרימת השפכים.

הצינורות "הירוקים" נותנים פתרון אקוסטי גבוה בהרבה מהצנרות הרגילות הישנות ובעקבות כך יועצי האקוסטיקה מוותרים בהרבה מקרים על חלק משכבות הבידוד הנדרשות במקרים הרגילים.

אם נסכם, אף אחד מאיתנו לא רוצה להתעורר בלילה בדירתו החדשה והמצוחצחת אותה קנה במיטב כספו ולגלות לתדהמתו כי כל אימת שאחד השכנים החדשים שלו מדיח את האסלה בביתו, הוא שומע זאת. ובבירור!

במצבים של בדיעבד קיימים כאמור שני הפתרונות העיקריים שצוינו מעלה אך אם אתם עדיין נמצאים בשלב ההתחלתי של הבנייה, אל תתפשרו ובדקו מול היזמים כי הדירה עומדת בתקני הרעש על פי חוק. במידה והתשובה שלילית והדברים אמורים במיוחד לגבי צנרות השפכים - דרשו להתקין צנרת שפכים אקוסטית בבית המונעת כליל את הרעשים ובייחוד הדברים אמורים בפרויקטים המתהדרים בפרסומיהם בתארי "בנייה ירוקה". התעקשות בנושא זה יכולה למנוע לכם עוגמת נפש רבה בהמשך, היכולה להגיע אף לבתי המשפט.