שישי 22 נובמבר 2024

דעות - מאמרים

ביטחון עצמי, כולם רוצים ביטחון עצמי והערכה עצמית גבוהה וטובה יותר שלהם כלפי עצמם. האם ניתן לרכוש ביטחון עצמי? מה אתה כאדם אמור לעשות כדי לרכוש ביטחון עצמי?

מה הקשר שבין השכל של האדם לבין הביטחון עצמי שלו? ממה נובע חוסר ביטחון עצמי? איזה תועלת / נזק נגרמים למי שאין לו ביטחון עצמי? כיצד תהיה יותר בעל ביטחון עצמי והערכה עצמית גבוהה ? האם זה הגיוני להיות בעל ביטחון עצמי ? מה תעשה אם אין לך ביטחון עצמי? מה המכנה המשותף של ההבדלים בפועל בין מי שיש לו ביטחון עצמי לבין מי שאין לו ? למי יש את האומץ לטעות ? מי לא מפחד לחשוף את החולשות שלו ? כיצד חוסר ביטחון עצמי גורם לך לא לדעת דברים?

ראשית ננסה לראות מה ההבדלים בפועל בין מי שיש לו ביטחון עצמי למי שאין לו, במה למעשה הם מתנהגים אחרת? התשובה על כך היא, שמי שיש לו ביטחון עצמי, מניע את עצמו טוב יותר לעשות יותר דברים כדי להתקדם בחיים מאשר מי שאין לו ביטחון עצמי. וזה למה ? כי מי שיש לו ביטחון עצמי, הוא סומך על עצמו יותר, הוא סומך יותר על החושים שלו ועל האינסטינקטים שלו ולכן הוא מעיז יותר לעשות דברים גם אם הוא אינו בטוח בהם במאה אחוז.

בנוסף מי שיש לו ביטחון עצמי הוא לא מפחד לטעות ולכן הוא עושה יותר. לפעמים אנשים מפחדים לטעות בגלל שאין להם ביטחון עצמי, בגלל שהם חוששים שהם לא יצליחו להתמודד עם הטעות שאולי תקרה כי היא תפגע בדימוי העצמי ובהערכה העצמית שלהם ושל סביבתם את עצמם. לעומת זאת אדם בעל ביטחון עצמי, מעריך את עצמו בכל מקרה בגלל מליון סיבות, לכן לא אכפת לו לנסות ולטעות, כי גם אם הוא יטעה ההערכה העצמית שלו לא תקטן, אדרבה היא תגדל, למה ? כי הוא יודע טוב יותר ממישהו אחר מה לא לעשות, כי היה לו אומץ לנסות משהו שהוא לא היה בטוח בו, היתה לו את היכולת לטעות ולהישאר שמח ובחיים, הוא היום יודע טוב יותר ממישהו אחר מה לא לעשות ולכן הטעות שלו אדרבה חזקה את ההערכה העצמית שלו לעצמו ואת האמונה שלו ביכולת השרידות העצמית שלו.

בנוסף אדם ללא ביטחון עצמי יפחד לחשוף את חולשותיו בפני אחרים, הוא יפחד לשאול אחרים דברים אינו יודע ולכן כמובן שלא הבישן למד. מי שאין לו ביטחון עצמי יפחד לשאול אנשים אחרים שאלות שנראות לו פשוטות מידי, או דברים שהוא חושש שיוציאו אותו לא חכם אם הוא ישאל אותם, כי הוא מפחד שההערכה העצמית שלו תפגע בעיני הסביבה. כל כך אין לו ביטחון עצמי שאכפת לו מה חושבים עליו אחרים ולכן הוא נמנע מלשאול או מלנסות ולטעות. לעומת זאת אדם בעל ביטחון עצמי לא ממש אכפת לו מה אחרים חושבים עליו, אכפת לו מה הוא חושב על עצמו. יותר קריטי מאשר מה חושבים עליך, זה מה אתה חושב על עצמך. אם אתה חושב שאתה בסדר ואתה באמת שלם עם עצמך אז מה זה משנה מה אחרים חושבים עליך. למי שיש בעיה איתך, יש לו בעיה עם עצמו. ואם אתה חושב שאינך בסדר ושאתה יכול להיות טוב יותר, אז מה זה עוזר שאחרים משבחים אותך, הרי אתה יודע את האמת. לכן אדם בעל ביטחון עצמי יפעל לפי קנה המידה שלו, הוא ישאל שאלות נכונות בעיניו גם אם לאחרים נראה שהן מטופשות, הוא לא יפחד לסמוך על עצמו ולנסות ולטעות, מה שכמובן יגרור אחריו למידה והצלחות רבות.

בנוסף, אדם בעל ביטחון עצמי שאוהב את עצמו ומעריך את עצמו, גם יכולת העברת הביקורת שלו על עצמו טובה יותר ובצורה אובייקטיבית יותר בזכות הקבלה העצמית האמיתית שלו, ככה שאם לדוגמא הוא יטעה במשהו, הוא לא יאחז בקרנות המזבח אלא ישמח להודות בטעות שלו ולהמשיך הלאה. מי שאין לו ביטחון עצמי, יתקשה מאוד להודות בטעות, יתקשה מאוד לשנות את דעתו לדעה נכונה יותר. בעיני מי שאין לו ביטחון עצמי, טעות נתפשת כחולשה ולכן הוא יעדיף להמשיך לטעות ולומר לעצמו שהוא צודק מאשר להודות אפילו כלפי עצמו שהוא טועה כי אין לו מספיק הערכה עצמית. אדם בעל ביטחון עצמי הוא פועל כמו אדם חכם ששמח כשמעמידים אותו על טעותו שלא כמו הטיפש שמעדיף יותר להיות חכם בעיני עצמו מאשר לתקן את טעותו. נמצא אם כן שהחכם ובעל הביטחון העצמי משתפר כל הזמן, כי הוא לא מפחד להודות בטעויות שלו, אדרבה הוא רואה זאת כחוזק שעכשיו הוא טוב יותר, מאשר הטיפש שחסרה לו הערכה עצמית שהוא מעדיף להישאר בטיפשותו העיקר שהוא יישאר גם חכם בעיני עצמו.

מה שמצחיק כאן זה הפרדוקס ש"מי שרודף אחרי הכבוד הכבוד בורח ממנו". כי אותו אחד שמחפש כבוד ושאינו מוכן להודות בטעויות של עצמו, זה הרי גורם לו לטעות יותר מאשר מישהו שמחפש את השלמות ואת השיפור בכל תחום. נמצא אם כן שעצם רדיפת הכבוד והחוסר רצון להודות בטעות היא בעצמה הטעות הגדולה ביותר והיא זו ש"מסייעת" לו לאדם להישאר בשגיאותיו ולא להשתפר.

אנו בעצם רואים שההבדל העיקרי בפועל בין מי שיש לו ביטחון עצמי למי שאין לו, הוא בכך שבעל ביטחון עצמי עושה יותר מעשים בפועל שיקדמו אותו, מאשר מי שחסר ביטחון עצמי ושההערכה העצמית שלו ירודה. עכשיו נחשוב לרגע אחד בהגיון, נניח שאין לאדם ביטחון עצמי בכלל, ושהוא אכן אדם שכל הזמן טועה, בלי טיפת הגיון, ושאפילו נניח שאנחנו יודעים מראש שכל מה שהוא יעשה שהוא יטעה. האם אדם כזה אמור בגלל זה לנסות להפסיק לרצות להתקדם ולעשות דברים שאולי יקדמו אותו גם אם הסיכוי לכך קטן מאוד ? ברור שלא, ברור שהוא חייב להמשיך לנסות גם אם הוא יודע שכנראה שהוא יטעה. למה ? כי פשוט אין לו שום אלטרנטיבה אחרת. הוא לא יכול להרשות לעצמו לא להמשיך לנסות גם אם הוא טעה ונכשל, כי פשוט אין אלטרנטיבה אחרת, אי אפשר להצליח בלי לנסות. אם אתה טועה בדרך ואתה צריך לדעת כיצד להגיע ליעדך, אין לך שום אלטרנטיבה שלא לשאול מישהו שיודע. אם אין לך מה לאכול ואתה צריך לבקש את טובתם של אנשים שיביאו לך פת לחם, אין לך אלטרנטיבה למות ברעב מבושה. כנ"ל בחיים, גם אם אתה כישלון מהלך, אין לך אלטרנטיבה להרשות לעצמך לא להמשיך לנסות, כי אתה לא רוצה הרי להישאר כישלון מהלך. כדי להצליח אתה חייב להמשיך לנסות, חייב להמשיך לשאול, חייב להתמיד ולעשות כל פעולה חיובית וקטנה כדי להתקדם. אין לך אלטרנטיבה להיכנע ולהרים ידיים, אתה חייב להמשיך הלאה גם אם אתה באמת אדם נכשל.

ז"א בעצם שמצד ההיגיון הפשוט של האדם, אדם חייב בפועל להתנהג כאילו יש לו ביטחון עצמי, גם אם אין לו, כי להימנע מעשיה זו אינה אפשרות. מכאן בעצם ניתן להסיק שככל שיש לך יותר שכל, כך אתה תתנהג יותר בדפוסי התנהגות של אדם בעל ביטחון עצמי, גם אם אין לך כאלו. ככל שאתה חכם יותר (גם אם אין לך ביטחון עצמי) אתה בכל מקרה תאמץ את דפוסי ההתנהגות של בעל הביטחון עצמי, כי ההיגיון אומר לעשות זאת. ז"א שעל ידי שכל והתבוננות תוכל לאלץ את עצמך להתנהג בצורה נכונה של בעל ביטחון עצמי גם אם אין לך הערכה עצמית גבוהה.

עכשיו אחרי שהבנו שבכל מקרה אתה חייב להתקדם קדימה ולהתנהג כבעל ביטחון עצמי גם אם אין לך כזה, עכשיו ניתן כמה עצות לאיך להשיג ביטחון עצמי. כדי להשיג ביטחון עצמי עליך ללמוד טוב יותר מהנסיון של עצמך ולא לחזור על טעויות פעמיים. בנוסף עליך פשוט לחזק את עצמך בהווה על ידי שתיזכר בניסיון העבר החיובי שלך. בנוסף עליך ללמוד לפרגן לעצמך על כל דבר חיובי שאתה עושה וכך להפוך הצלחה אחת שלך להצלחות נוספות. עליך לדעת לקבל את עצמך ולאהוב את עצמך כפי שאתה, כי רק קבלה עצמית שלך את עצמך תקדם אותך יותר.עליך לדעת לשאול את עצמך תמיד מה אני "כן" יכול לעשות כדי להצליח , רק מה שאתה יכול לעשות יקדם אותך. ולכן מה שאינך יכול לעשות לא מעניין.

לסיכום, תפעל בהגיון, תרכוש ביטחון עצמי אמיתי וגם אם אין לך כזה בכל מקרה תמשיך להתקדם קדימה כל הדרך אל ההצלחה שבוודאי תבוא עם כוח רצון, נחישות והתמדה. בהצלחה.

הזכויות שמורות למאמר המקורי התפרסם באתר 'להצליח בכוח המחשבה'