ראשון 22 דצמבר 2024

דעות - מאמרים

שבץ מוחי הינו אירוע נוירולוגי של שיבוש או הפרעה בזרימת הדם למוח. הוא יכול להיגרם על רקע חסימה של כלי דם, ואז הוא ייקרא אירוע מוחי איסכמי. או שהוא עלול להיגרם על רקע דליפה או התפרצות של כלי דם מוחי, ואז הוא ייקרא אירוע מוחי המורגי, דימומי. רוב האירועים המוחיים הינם על רקע איסכמי (80-85%) ומיעוטם על רקע דימומי. 

תוצאת האירוע המוחי, מכל סוג שהוא, הוא איבוד תפקוד או ליקוי בהתאם לאזור שנפגע, החל משיתוק גפה ועד איבוד יכולת הדיבור וההבנה.

שכיחות האירועים המוחיים בישראל מוערך ב -13,000 מקרים חדשים כל שנה. מרביתם יוכלו להשתקם מנזקי האירוע המוחי, אולם יזדקקו לתהליך שיקומי ארוך, וחלקם יישאר עם דרגות שונות של מוגבלות. ללא טיפול רפואי הולם ומידי, עלול החולה לאבד את חייו באופן מיידי או לאחר פרק זמן קצר ממועד האירוע. ההמלצה היא להגיע עם המטופל למרכז, אשר מתמחה באירועים מוחיים, לא יאוחר משלוש שעות מקיום האירוע. במהלך הטיפול, ינסו להמיס את קריש הדם החוסם ולהקל באופן מידי על הנזקים שכבר הצטברו.

סוגי האירועים המוחיים

המיון בין סוגי השבץ המוחי נעשים על פי המכניזם הגורם לליקוי הנוירולוגי ומיקומו. אירוע מוחי עלול להתפרץ לאחר היצרות של כלי דם וחוסר באספקת הדם לאזורים מסוימים במוח. גורם זה נחשב לגורם השכיח ביותר, ולגורם לנזק הגדול ביותר. מכניזם נוסף אשר יגרום לאירוע מוחי על רקע איסכמי, עלול להיות בעקבות קריש דם אשר נסחף ממקום אחר, נתקע וחוסם כלי דם קטן יותר בדרכו למוח. 

אירוע זה יגרום לנזק ממוקד באזור הפגיעה. בדרך כלל הגורמים לאירועים אלה יהיה פרפור פרוזדורים או סיבוך של אירוע לבבי. לפעמים לאירוע המוחי הגדול, מקדים שבץ מוחי זמני (TIA) אשר מראה על חסימה רגעית של אחד מכלי הדם המוחיים.

שבץ מוחי עלול אף להיגרם מאוטמים קטנים באזורים שונים, או מדימום מאסיבי יותר, אשר עלול להסב נזק חמור לריקמת המוח כתוצאה מהלחץ המופעל במקום. אוטם זה הינו פחות שכיח, אולם הינו חמור מאד במשמעויותיו ובהשלכותיו לגבי המטופל. בדרך כלל נזקים מאירועים אלה יהיו חמורים יותר, הן בהיקפם והן בדרגת הליקויים מהם יסבול המטופל. שכיחות התמותה מאירועים אלו הינו גבוה יותר מאירועים איסכמיים והינם מסכני חיים.

תסמיני האירוע המוחי

בדרך כלל אירועים מוחיים יחוו על ידי המטופל כתלות באזור הנפגע. אולם ישנם סימנים כללים אשר עלולים להחשיד לכיוון קיומו של אירוע מוחי. לפעמים, האדם לא ירגיש כי הוא עובר אירוע מוחי, אולם האחרים הסבבים אותו ירגישו ויבחינו בסימני בהייה, בלבול לא אופייני, שיכחה, חולשה ואפילו איבוד הכרה. פעמים אחרות, האדם נראה כאשר חצי מגופו פגוע וחלש, וקיימת אסימטריה ברורה אשר מחשידה לכיוון הצד הנפגע. במקרה בו נפגע חצי הצד השמאלי, ייראה השיתוק וסימני החולשה בפלג גופו הימני של המטופל.

תסמינים מוקדמים נוספים עלולים לכלול קשיי בליעה, נימלול ועקצוץ בגפיים, שיתוק בניסיון לחייך, צניחת עפעף, אובדן יציבות וחוסר שיווי משקל, שינוי אישיותי (כעס פתאומי, עצבנות או לחילופין רוגע שאינו אופייני למטופל הספציפי), עייפות ותשישות. אובדן הכרה ואף מוות ייגרם במקרים בהם הפגיעה הייתה חמורה וכללה את אזורי הלב והנשימה. בכל מקרה של חשד, או כאשר ידוע על גורמי סיכון רבים להתרחשותו של אירוע מוחי, על המטופל להגיע באופן דחוף לבית החולים, שם יערכו לו מספר בדיקות הדמיה, אשר יוכלו לאשר או לשלול קיומה של בעיה.

למידע נוסף בנושא שבץ מוחי באתר stroke.org.il - אבחון, טיפול ושיקום לאחר אירוע מוחי.