ראשון 22 דצמבר 2024

דעות - מאמרים

זה לא סוד שבשנים האחרונות הפכה המריחואנה (קנביס) מעוד סם לפתרון רפואי של ממש, וכורח המציאות במקרים מסוימים. סם פסיכואקטיבי זה, המופק מחלקי הצמח קנביס סאטיבה, עורר במרוצת השנים לא מעט מחלוקות. ראשית, לא ברור האם ניתן להגדיר אותו כחלק ממשפחת הסמים הממכרים, או שמא לא.

אולם, התמונה לא רחוקה מלהסתכם בכך: בשנים האחרונות, כאמור, גובר השימוש של המריחואנה ברפואה, בעיקר בכל הנוגע להתמודדות עם מחלות כרוניות שונות- נושא שמעורר גם הוא לא מעט ויכוחים.

כך נרתמת המריחואנה למלחמה בכאב

סגולותיה הפיזיולוגיות של המריחואנה על הגוף ידועות כבר למעלה מ-5,000 שנה. זהו אחד מ"משככי הכאבים" החזקים ביותר אשר קיימים כיום בטבע, שעה שהחומר הפעיל בה (THC) מעלים למעשה, למשך מספר שעות, אפילו את הכאב החזק ביותר. זאת מכיוון שהוא משמש כאגוניסט חלקי לקולטנים מרכזיים במערכות העצבים או החיסון.

המריחואנה הרפואית גורמת גם להפגת מתחים, ויוצרת תחושת רוגע - לכן, אגב, היא אידיאלית בטיפול גם במחלות הנובעות ממצב נפשי מסוים. היא מגבירה את התיאבון של המטופלים, ובכך מונעת למעשה את אובדן המשקל המתלווה ללא מעט מחלות כרוניות. בכוחו של הקנביס גם להקל על שינתו של האדם, ובאופן כללי לשפר את התפקוד שלו או מצב רוחו.

בישראל, החל השימוש במריחואנה לצרכים רפואיים בשנת 2008. כיום, מטופלים בדרך זו אלפי חולים, כשהצפי הוא שבתוך עשור יגיע מספרם ללא פחות מאשר 40,000 איש. בדרך כלל, ה"צריכה" תיעשה באמצעות עישון הצמח האמור. עם זאת, במקרים מסוימים מוחליט על שימוש בכדורי THC, המופקים מצמח הקנביס עצמו, ונחשבים ליעילים מעט פחות.

לרוב: טיפול במחלות כרוניות

כמובן שעקב סיבות מגוונות, המריחואנה הרפואית, למרות יעילותה, לא תינתן כצעד ראשון להתמודדות עם המחלה. למעשה, כמעט בכל המקרים יישקל השימוש בה בטיפול במחלות כרוניות, דוגמת סרטן, קחכציה, תסמונת טורט, טרשת נפוצה ועוד. אלה מקוננות שנים בגופו של האדם, גורמות לו לסבל ולכאב רבים ואינן ניתנות לריפוי מוחלט. כאשר זו התמונה, הרי שהמריחואנה תינתן רק לאחר שפתרונות סטנדרטיים יותר התגלו כלא יעילים, או אפילו מזיקים, לגוף.

שימוש במריחואנה אינו נחשב לרוב לממכר, והוא כמעט ולא כולל בתוכו תופעות לוואי. לכן, רופאים רבים בוחרים להפנות את המטופל לפתרון זה במקום להגביר את מינון התרופות, דבר אשר כולל בתוכו תופעות לוואי חמורות: בחילות, הקאות, כאבים וכן הלאה.

השימוש: באישור בלבד

קנביס רפואי יכול להקל, אם כן, על מצבים רפואיים רבים. ועדיין, מסיבות מובנות, לא כל אחד יכול להשתמש במריחואנה לצרכים אלה. למעשה, נדרש אישור ממשרד הבריאות, וזה יינתן בכפוף לחוות דעת רפואית מנומקת, הגורסת לרוב כי הטיפולים האחרים לא סייעו להתמודדות עם הבעיה ממנו סובל האדם. מיותר לציין כי עישון המריחואנה ללא אישור מתאים מהווה כיום עבירה פלילית לכל דבר ועניין.

כל מטופל עובר ועדה מיוחדת של משרד הבריאות, וכעבור מספר שבועות מתקבלת החלטה בעניינו. לכל אורך תקופת השימוש, הוא נתון לביקורת מטעם הרופא המטפל.

 מידע נוסף בנושא קנאביס רפואי באתר www.medicalcannabis.co.il  - כל המידע על אפשרויות הטיפול.