בעת האחרונה חלה עליה בכמות הפרסומים אודות טיפולי שיניים מקיפים, המבוצעים במשולב. כאשר מדובר על טיפולי שיניים משקמים – אין ספק שמדובר על יתרון גדול. אין צורך להגיע לטיפולים ממושכים, לעבור שוב ושוב טיפולים והרדמות וגם התוצאות – נראות לעין במהירות.
לאור השאיפה של הציבור לקבל פתרון מהיר יותר, חלה התקדמות מרשימה לא רק בטיפולי שיניים משמרים אלא גם בתחום של השתלות שיניים. כאן, מדובר על ניתוח להשתלת שיניים – בודדות או מרובות, שמאפשר חזרה מלאה לשגרה בתוך זמן קצר. כל זאת, בניגוד לשיטות ההשתלה הוותיקות שהצריכו זמן רב וממושך יותר.
טיפולי השתלת שיניים ביום אחד, בדומה למצב בטיפולים הוותיקים, מתחילים בביצוע בדיקה מקיפה. הבדיקה נועדה לתת מענה לשאלה האם המטופל מתאים לביצוע טיפול השתלה בכלל והאם הוא יכול להתאים לטיפול של השתלה ביום אחד, בשיטה המכונה גם "העמסה מידית".
בין היתר יבדוק הרופא צילומים תלת ממדיים (צילומי סי טי), יבדוק מהו מצב הכללי של הפה, המנשך, צפיפות העצם, עובי העצם ומצב הסינוסים. כמו כן על הרופא לבדוק האם המטופל מעשן או סובל ממחלות שונות שעשויות להקשות על ביצוע ההשתלה ועל קליטת השתל במקום המתאים.
אחרי שהוחלט שהמטופל מתאים לעבור ניתוח של השתלה שיניים ביום אחד ניתן למעשה להתחיל בתהליך. ראשית, יש לבצע עקירה של השן הפגומה, במידה ויש בכך צורך. לאחר מכן מבוצע התהליך הכירורגי עצמו שעיקרו – הכנסת שתל שעשוי מפלדה מיוחדת לתוך עצם הלסת ולתוך החניכיים. לרוב ייעשה שימוש בשתלים מיוחדים, שיכולים להבטיח יציבות איכותית יותר מאלה שמקובלים בהשתלות רגילות.
לאחר הכנסת השתל מרכיב הרופא כתרים זמניים, בעלי יציבות טובה יותר מאלה הזמניים, שנהוגים בשיטה הארוכה. באמצעות כתרים אלה ניתן לתפקד באופן רגיל ומלא, מה שמהווה יתרון חשוב וחיסכון בזמן ובסבל הנובע משיניים זמניות שאינן נוחות ואינן יושבות על גבי השתל ביציבות מלאה. במקביל, ישנו חיסכון של הליך כירורגי אחד. הדבר נובע מהעובדה שבהשתלה וותיקה, לפני הרכבת הכתר הקבוע נדרש ביצוע של פעולה כירורגית נוספת. פעולה זו נדרשת בשל העובדה שהחניכיים עוברים תהליך של החלמה לאחר הניתוח הראשוני להכנסת השתל.
אחרי שראינו כיצד שיטת ההשתלה ביום אחד חוסכת זמן, חוסכת צורך בניתוח נוסף, ומאפשרת קבלה מידית של שיניים זמניות שמתאימות לתפקוד מלא, נסביר מהו בעצם בסיס השיטה. בשיטה הוותיקה של השתלת שיניים, זו שלוקחת מספר חודשים, יש התייחסות לשתל כאל אזור שצריך לעבור תהליך של החלמה ממושכת. השתל מוכנס למקומו ויש להמתין עד שמסתיים תהליך של התעבות העצם מסביב. דבר זה תורם ליציבות ההשתלה אולם מביא להתמשכות התהליך.
על פי השיטה החדשה יותר, שמבטיחה טיפול ביום אחד, ניתן בהחלט להתקין שתלים ולעשות בהם שימוש מיד לאחר ההשתלה. דבר זה מצריך תנאים מוקדמים כגון – שימוש בשתל ייחודי שמספק אחיזה טובה יותר, צפיפות ואיכות עצם ראויה בקרב המטופל וכן הימנעות מגורמי סיכון משמעותיים כגון עישון.
לפני סיום, חשוב להבהיר שגם שיטת ה"העמסה המידית" אינה מביאה לפתרון מלא וסופי ביום אחד. כבר אמרנו שלאחר ההשתלה עושים שימוש בכתר זמני. הסיבה לכך נובעת מהצורך לייצר את הכתר הקבוע, שיותאם במדויק לפיו של המושתל. זאת ועוד, בקרב מומחים לרפואת שיניים ובקרב מומחים לכירורגיה של פה ולסת יש המסתייגים מהשימוש המתרחב בביצוע השתלות מהירות. השיטה המסורתית שאורכת זמן רב יותר מבטיחה תוצאות טובות יותר בקרב מטופלים רבים. רק כאשר בוחרים רק את המטופלים המתאימים באמת לשיטה המהירה ניתן להבטיח אחוזי הצלחה מקסימליים.
רוצים לדעת עוד? צוות implants.org.il ישמחו לייעץ חינם ולענות על כל שאלה בנושאי שיקום הפה והשלות שיניים