שבת 23 נובמבר 2024

דעות - מאמרים

השיח האלטרואיסטי בימי מגפת הקורונה מגיע לביטויו הנרחב והנעלה ביותר בחברה האנושית.

בעת מצוקה החוצה תרבויות וגבולות מדיניים, יחסי הגומלין של עזרה ותרומה מבליטים את האינטרסים המשותפים והכלל אנושיים המלכדים ומחזקים את הסולידריות בין בני האדם כדי להתגבר על המגיפה. הם מביאים לכדי גילוי האנושיות במיטבה. זו היא זולתיות במלוא מובן המילה. החל מעזרה בהתנדבות של יחידים וארגוני מתנדבים, עזרה יומיות של שכנים בהספקת מזון ותרופות לקשישים וחולים ועד עזרה לשכננו הפלשתינאים בהקלות רבות ושונות, או במשלוח ציוד רפואי נדרש של סין לרשות הפלשתינאית.

התגובה המשותפת למלחמה במגפת הקורונה עשויה לקדם גם את השלום בינינו ובין הפלישתינאים, מה שלא הצלחנו לעשות במשך למעלה ממאה השנים האחרונות. בפוליטיקה המקומית, מצב החירום הזה מצליח לבטל הרבה מן ההבדלים, כדי להקים ממשלת חירום בישראל מתוך אינטרס משותף, אחרי כשלון של שלוש מערכות בחירות לעשות זאת.

מעולם לא הייתה עזרה ותרומה כה נרחבים בהיסטוריה האנושית. זה הפן החיובי של המגפה, שרק בכוחות משותפים, של עזרה ותרומה תצליח האנושות למגר אותה.

נקווה שמגיפה שכזאת לא תחזור לעולם, וכל הכוחות החברתיים שהתגלו יושקעו בעתיד בבנית עולם חדש, נדיב, וטוב לדיירי כדור הארץ.

====

ד"ר שלו הרצתה במספר מוסדות אקדמיים וחקרה את נושא האלטרואיזם. עבודת הדוקטורט שלה הקודשה לחקר עזרה ותרומה בחברה, שפורסמה בספר בשם "השיח האלטרואיסט - מוסר נשים פוליטיקה" (הוצאת פרדס, 2003)